Vanredno u Crnoj Travi i Sjenici; alarmantno na Pešteru: Prva žrtva smrzavanja

Nacionalne vesti - Četvrtak 06.02.2020 - 12:52

Opština Crna Trava proglasila je vanrednu situaciju na celoj svojoj teritoriji, javila je danas RTS.

Iz mećave je spasena i beba stara 15 dana FOTO: Printscreen/ilustracija Iz mećave je spasena i beba stara 15 dana FOTO: Printscreen/ilustracija
Svi putevi su zavejani, kaže za RTS predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.
 
Sneg praćen jakim vetrom od juče ujutro ne prestaje da pada, visina snežnog pokrivača je prešla metar, a nanosi su negde i znatno veći.
 
RTS prenosi da informacije o stanju uglavnom samih i starih u udaljenim mahalama otežava to što je mobilna mreža 063 u prekidu.
 
Struje za sada ima, ali iz ove opštine apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put dok vetar ne prestane i putevi se ne očiste.
 
Okovana snegom je i Vlasina, javili su RTS-u gledaoci, koji kažu da od nanosa i vetra ni vrata ne mogu da otvore.
 
Problema imaju planinski delovi svih opština Jablaničkog okruga.
 
Kako su rekli stanovinici, već treći dan bez struje je selo Obražde u opštini Bojnik.
 
U opštini Sjenica proglašena je vanredna situacija, a zamenik predsednika te opštine Vojo Trmčić kaže da je zbog visokih snežnih nanosa još neprohodan magistralni put Novi Pazar - Sjenica.
 
Zbog jakog vetra i visokih snežnih nanosa za saobraćaj su zatvoreni magistralni putevi Novi Pazar – Sjenica i Sjenica – Ivanjica, putari su sinoć i u toku noći na Pešteru evakuisali ljude iz 70 vozila.
 
Velika akcija putara na Pešterskoj visoravni se nastavlja.
 
Rukovodilac redovnog održavanja "Novi Pazar put" Senad Ibragović kaže da je zbog snežnih smetova, jakog vetra i stalnih nanosa snega na puteve situacija u Sjenici i dalje alarmantna.
 
"Sve ekipe su na terenu, ali ne uspevamo da očistimo put. Radi se intenzivno i nadamo se da ćemo u toku dana uspeti da rešimo situaciju", rekao je Ibragović. Kako kaže, sinoć je bilo "strašno", a evakusani su putnici iz više desetina vozila.
 
"Ne znam tačan broj ljudi koji smo spasili, znam da je među njima bilo i četvoro dece", dodaje on. Novopazarski putari i vatrogasci su sinoć iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece. Iz mećave je spasena i beba stara 15 dana. Načelnik odeljenja za vandredne situacije i poslove odbrane u Novom Pažaru Naser Crnovrašanin kaže za Tanjug da u Novom Pazaru situacija nije tako alarmantna kao u Sjenici.
 
"Što se tiče Novog Pazara, stanje redovno, sve što se dešava iz pravca Duge Poljane u pravcu Sjenice. Zasad nemamo nikakvih prijava o zavejanim putnicima", kazao je Crnovršanin.
 
U mestu Zarožje kod Bajine Bašte, vatrogasci-spasioci su intervenisali prilikom oslobadjanja vozila iz snežnih nanosa, dok su na Ignjevači na Mokroj Gori evakusiali petoro dece iz zavejanog autobusa, saopštio je danas MUP.
 
U Vardi kod Kosjerića, evakuisali su osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa.
 
Muškarac preminuo u zavejanom automobilu
 
Muškarac R. Č. (66), čije je beživotno telo pronađeno u zavejanom automobilu u rejonu sela Branjice kod Sjenice, umro je od posledica smrzavanja, izjavio je danas lekar Doma zdravlja Sjenica Sanjin Mehmed Bašić.
 
"Čovek je išao na kontrolu kod doktora u Sjenicu, a u povratku je njega i njegovog prijatelja koji ga je vozio uhvatila mećava. Auto su parkirali sa strane i vozač je otišao da traži pomoć, dok je R.Č. ostao u automobilu koji nije mogao da napusti usled svog zdravstvenog stanja. Tako se i smrzao", rekao je Tanjugu doktor Bašić, koji je bio na licu mesta.
 
Kako kaže, vozač automobila lada niva krenuo je po pomoć, naišao na putare i objasnio da je u autu ostao bolestan čovek, međutim, kada su stigli do njega, već je bilo kasno.
 
"Bio sam na licu mesta, sa putarima i vatrogascima, negde oko tri posle ponoći, ali sam mogao samo da konstatujem smrt. Čovek je preminuo od hipotermije", dodaje Bašić. Doktor je rekao da je i vozač automobila rizikovao svoj život, jer je u mećavi tražio putare.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: