Veliki pritisak na zdravstveni sistem, pooštravanje mera ako za dva dana ne bude bolje

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.11.2020 - 12:34

Od početka pandemije u Srbiji je od virusa kovid-19 obolelo 97.988, a preminulo 1.081 osoba. 06:12 U Zemunu i na Paliluli tokom noći pregledano 205 pacijenata

Epidemiolozi upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna FOTO: Reuters Epidemiolozi upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna FOTO: Reuters
Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo 27 osoba. Potvrđeno je 5.613 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bolnicama je 5.317 ljudi, a na respiratoru 182 pacijenta.
 
Procene su da će treći talas epidemije korona virusa u Srbiji dostići pik u narednih nekoliko dana i da će trajati oko dve nedelje, kaže koordinator Ministarstva zdravlja za kovid Slobodan Milisavljević i napominje da je u zdravstvenom sistemu veliki broj zaraženih, te da je uključivanje stomatologa i lekara iz privatnog sektora jedan od načina da se prevaziđe taj problem.
 
Epidemiolozi upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna i da je virus već prodro u porodice.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da epidemija obara crne rekorde i ističe da očekuje da se u narednih pet do sedam dana broj zaraženih i poveća.
 
Najkritičniji je Beograd ali se epidemija raširila i na sever zemlje i skoro da nema grada koji nije zahvaćen. 
 
Nova sednica Kriznog štaba, povodom aktuelne epidemiološke situacije, biće održana u petak.
 
Pelemiš: Odmah analiza situacije, ako nema poboljšanja – pooštravanje mera
 
Član Kriznog štaba za borbu protiv korone, infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat oročenih mera, koje su nedavno donete.
 
"Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemilošku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere", rekao je Pelemiš za Večernje novosti.
 
Zaraženo 45 zdravstvenih radnika Instituta "Banjica"
 
Direktor Instituta Banjica Zoran Baščarević izjavio je danas da je u prethodnom talasu korona virusa tokom leta bilo 30 zaraženih radnika Instituta, a da ih je sada 45.
 
To se, rekao je za RTS, strašno odražava na intenzitet rada, s obzirom na to da Institut nije u kovid sistemu i da se bavi redovnim radom. Posebno je teško zbog anesteziologa, jer Institut od njih 18 raspolaže sa samo devetoro.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: