Vlada Srbije dozvolila poskupljenje brašna i mesa, pa zamrzla maksimalne iznose

Nacionalne vesti - Petak 29.07.2022 - 13:54

Vlada Srbije dozvolila je Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica poskupljenje brašna i svinjskog mesa, a zatim te cene ograničila na maksimalni iznos, a utvrđen je maksimalni nivo proizvođačkih cena i marži za još nekoliko namirnica.

Foto:OK radio Foto:OK radio
Cena svinjskog mesa sa buta sredinom jula ograničena je na 709 dinara, a sada je 750 dinara, cena mesa sa plećke je bila 699 dinara, a sada je 738 dinara, dok je meso od svinjskog vrata i krmenadla koštalo 595 dinara, a sada je korigovano na 659 dinara.
 
Pileće meso ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara po kilogramu, a maksimalna maloprodajna cena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 84,7 dinara, a tipa-500, takođe u pakovanjima do pet kilograma ograničena je na 78,65 dinara.
 
Cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na 113,99 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.
 
Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, kako je predviđeno vladinom uredbom koja je juče usvojena, ne sme prelaziti 96,99 dinara.
 
Najviša proizvođačka cena brašna ne sme prelaziti 70 dinara po kilogramu, a marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-400 glatko, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto.
 
Maksimalna proizvođačka cena brašna tipa-500 ne sme prelaziti 65 dinara po kilogramu.
 
Marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-500 umanjenu za rabate i popuste dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto.
 
Uredbom je predviđeno da marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto, a ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano, ne sme biti veća od osam odsto.
 
Marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg pilećeg trupa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno pet odsto.
 
Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.
 
Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.
 
Uredba o novim cenama osnovnih namirnica i visinama marži važi do 31. avgusta.
 
OK Radio,Beta

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: