Vlast i opozicija u nečemu saglasni: Državnog udara neće biti!

Nacionalne vesti - Sreda 10.04.2019 - 13:05

Usled velikih tenzija u društvu i pred miting opozicije, vojni vrh Srbije poslao poruku da nije sredstvo za obaranje vlasti. Obradović: Protesti mirni, nenasilni i dostojanstveni. Trifunović: Ništa se neće desiti u subotu

Kolegijum vojnog vrha FOTO: Ministarstvo odbrane Kolegijum vojnog vrha FOTO: Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom - saopšteno je u utorak posle zajedničke sednice kolegijuma Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
U saopštenju kolegijuma se navodi da "Vojska Srbije poručuje svima, u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Republici Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka", kao i da je vojska "opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sačuva mir i stabilnost".
 
Kolegijum vojnog vrha održan je pred politička okupljanja koja je vlast zakazala za 11. i 19. aprila u Novom Sadu i Beogradu, a opozicioni Savez za Srbiju za 13. april u glavnom gradu.
 
Predsednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da će skup 19. aprila biti "najveći u istoriji Srbije" i da se ne plaši opozicije:
 
- Neki maštaju da imaju mnogo više snage nego što imaju. Ali vrlo brzo će na izborima biti vraćeni u realnost. Pristojnu Srbiju, koja želi fabrike i da radi, ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Slušam kako neko treba da se plaši. Ne plašim se nasilnika i ostao sam na radnom mestu sve vreme kada su organizovali jedan takav skup, i neću se nikada uplašiti. Jer u Srbiji se samo narodnom voljom i na izborima dolazi na vlast.
 
Prvi čovek Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je skup na kojem će govoriti predsednik Aleksandar Vučić, a koji će biti održan u četvrtak od 18 sati na Trgu slobode u Novom Sadu, prilika da se okupe svi građani Vojvodine kojima je u srcu Srbija.
 
Mirović je kazao da očekuje dolazak nekoliko desetina hiljada ljudi koji podržavaju politiku konkretnih rezultata i onih koji žele da budu brana protiv politike agresije, fašizma i rušenja koja se demonstrira u raznim gradovima Srbije, a koju predvode Đilas, Obradović, Jeremić i drugi:
 
- Okupićemo se jer želimo da govorimo istinu, da još jednom celokupnoj javnosti pokažemo konkretne rezultate koje smo zajednički realizovali za sve građane Srbije, ne samo Vojvodine, da podržimo i predsednika Vučića, njegov rad i njegovu energiju i sve one koji su, za kratko vreme, od Vojvodine stvorili bolje mesto za život.
 
Lider Dveri i jedan od vođa SzS Boško Obradović potvrdio je u utorak da je skup planiran za 13. april prijavljen policiji i gradskoj upravi. On je rekao da će protesti biti "mirni, nenasilni i dostojanstveni, ali odlučni", kao i da će "biti probijene sve blokade na putevima ako ih vlasti postave".
 
Predsednik PSG Sergej Trifunović kazao je da nema nikakva očekivanja od opozicionog skupa u subotu:
 
- Apsolutno ništa neće se desiti 13. aprila. Vučić neće podneti ostavku i neće kleknuti pred narodom i zatražiti oproštaj.
 
Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović poručila je opozicionarima da se Kosovo ne brani izazivanjem haosa u Beogradu.
 
- Poziv Obradovića za odbranu Kosova na uličnim demonstracijama u Beogradu samo još jednom potvrđuje da SzS nema politiku u vezi sa najvažnijim pitanjima za državu, niti su spremni da preuzmu odgovornost pred građanima.
 
Oglasio se i LDP, koji je saopštio da predstavnici Saveza za Srbiju "nastavljaju da šire ideje koje su suprotne idejama moderne i evropske Srbije i time pokazuju da nisu alternativa ovoj vlasti". Naveli su i da "pogrešna vlast" i "prava opozicija", po njenoj meri, svakoga dana Srbiju "udaljavaju od Evrope i uvode je u nestabilnost, koja nije samo unutrašnja, već može imati regionalni nivo".
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: