VoA: Amerika veruje da će Srbija stati rame uz rame sa EU

Nacionalne vesti - Sreda 23.02.2022 - 12:42

Sjedinjene Američke Države veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom (EU) u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona, izjavio je kasno sinoć neimenovani portparol Stejt departmenta Glasu Amerike (Voice of America - VoA).

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Na pitanja Glasa Amerike o tome kakvu reakciju SAD očekuju od Srbije kada je reč o ruskom priznanju dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, i da li bi Beograd trebalo da uskladi stavove sa Zapadom, između ostalog i u pogledu sankcija, portparol je naveo da "Vašington pozdravlja nedavnu izjavu predsednika (Aleksandra) Vučića da Srbija razume značaj poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine".
 
Takođe je podsetio da "SAD ulažu ogromne napore da pronađu diplomatsko rešenje". "Ako Rusija zaista želi da pregovorima dođe do rešenja, kao što tvrdi, postoji put za to", naveo je neimenovani portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova.
 
Portparol EU Peter Stano izjavio je u utorak da se od "zemalja u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama EU".
 
"Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike", dodao je Stano.
 
Srbija je više puta ponovila da poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali se Beograd do sada nije priključivao sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima 2014, niti je glasao za usvajanje rezolucija UN kojima se osuđuje aneksija i konstatuje kršenje ljudskih prava na Krimu.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: