Vučić: Ako se Priština ne umiri, bićemo pet puta uspešniji u povlačenju priznanja

Nacionalne vesti - Nedelja 26.07.2020 - 13:26

Srbija će nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija mora da čuva mir i stabilnost" FOTO: G. Mitić/OK Radio
Aleksandar Vučić navodi da ga nije iznenadila izjava kosovskog premijera Abulaha Hotija da će Priština da nastavi da lobira za članstvo Kosova u UN uprkos tome da je prestanak toga jedan od uslova da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.
 
"Mnogi su se iznenadili i pitali - kako je moguće da niko ne reaguje iz međunarodne zajednice, ni iz SAD ni iz EU. Ja se nisam iznenadio jer je za sve njih potpun normalno da Albanci traže dodatna priznavanja za sopstvenu nezavisnost i dodatna članstva u međunarodnim organizacijama pa će formalno pred nama neku reč da im kažu, a suštinski im neće zameriti ništa", objašnjava Vučić.
 
Dodao je da je očigledno da reč Albanaca iz Prištine i potpis ne znače ništa. 
 
"Potpis za ZSO, kao i reč koju su dali Grenelu, očigledno ne znači ništa", ocenio je predsednik. 
 
Dodaje da Srbija mora da čuva mir i stabilnost i da, kako kaže, ne gubi nerve ni na koji način.
 
"Da pokažemo da smo pouzdan partner, da smo racionalni ljudi, koji žele mir i kompromis. Mi ćemo sada sačekati da vidmo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili neku zemlju koja bi priznala. U danu kada bilo šta od toga saznamo, ako ih ne umire njihovi mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja. Obećavam, bićemo petostruko uspešniji nego oni u akciji priznavanja Kosova", poručio je predsednik.
 
Dodaje da potezi Prištine uvode region u  nestabilnost.
 
"Samo ih molim da povedu računa jer sve to što rade unosi dodatan nemir, dodatnu nesigurnosti uvodi ceo region u jednu apsolutnu nestabilnost", poručio je Vučić.
 
Navodi da podizanjem tenzija ništa ne postiže i poručuje da srpske službe nisu za potcenjivanje.
 
"Mislići da ćete podizanjem tenzija na jugu centralne Srbije moći da ostvarite  svoje ciljeve na Kosovu. Mi ćemo da budemo mirni, da poštujemo prava Albanaca u našoj zemlji, da razgovaramo sa njima, da se zajedno sa njima borimo za bolji život svih ljudi. Ali ako neko misli da će bilo kakve mirne i oružane provokacije moći da prođu i da će moći da ostvare određene rezultate - nećete taj film da gledate", poručio je predsednik Srbije.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: