Vučić i Tači "oči u oči" u Briselu

Nacionalne vesti - Petak 23.03.2018 - 07:49

Brisel -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi danas u Briselu da se sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Razgovara se o sveobuhvatnoj normalizaciji FOTO: D. Ristić/OK Radio Razgovara se o sveobuhvatnoj normalizaciji FOTO: D. Ristić/OK Radio
Dva lidera trebalo bi da razmotre ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmene stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
 
U pozivu predsednicima Srbije i Kosova Mogerini je naglasila da će se 23. marta razgovarati o "fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju", kao i da će se "razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora". 
 
U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova. 
 
U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane. 
 
U Briselu se pred sastanak naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU - jednog koji se odnosi na primenu postojećih dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa. 
 
"Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika", izjavila je porparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. 
 
Kocijančič je potvrdila i da se zbog neuspeha u postizanju dogovara tokom ovonedeljne runde tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine po pitanju formiranja ZSO, energetike i slobode kretanja, neće otkazivati ili odlagati sastanak Vučića i Tačija. 
 
Predsednik Vučić i Tači bi, prema saznanjima Tanjuga dobijenim iz briselskih diplomatskih izvora, trebalo da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri kasno popodne. 
 
Zajedničkoj radnoj večeri, prema najavama, prethodiće bilateralni razgovori Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: