Vučić: Iznenađen sam, ne znam ništa o KONAČNOM SPORAZUMU

Nacionalne vesti - Četvrtak 30.07.2020 - 12:44

Suština politike Srbije je očuvanje mira i stabilnosti za naše građane i ceo region, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju građanima iz predsedništva Srbije.

"važno da se interno raseljena lica vrate na svoja ognjišta" foto: G. Mitić/OK Radio
“U skladu sa tim, mi smo prihvatili da suštinski učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU o odnosima sa Prištinom, o tome kako bismo mogli da rešimo viševekovne probleme koje imamo, u najboljem interesu Srba i Albanaca. Upravo zato naša delegacija danas je apsolutno pripremljena za razgovore o svim ekonomskim pitanjima, interno raseljenim licima i nestalim osobama. Biće spremni da otvorimo naše arhive, tražeći da OVK otvori svoje arhive, jer smatramo da je važno da porodice nestalih dobiju pravdu, i da znaju gde im se nađu deca, roditelji, braća…”, rekao je on.
 
Za nas je važno da se interno raseljena lica vrate na svoja ognjišta, dodao je Vučić.
 
“Što se tiče Kosova, pred nama nisu jednostavni dani. Biće potrebno mnogo energije da pokušamo da sačuvamo poziciju pouzdanog partnera i pokušamo da dođemo do kompromisa. Bio sam iznenađen izjavom Avdulaha Hotija koji je rekao da je u Briselu počeo da se piše konačni sporazum, što niko nije demantovao  u Briselu. Ne znamo ništa o tome, želimo da pregovaramo o temama koje su na stolu, ali i da vidimo kada će biti ispunjeno ono što je potpisano 2013. godine, odnosno SZO. Nije me stalo šta je u skladu sa kosovskim Ustavom. Mi smo u dobroj veri prisutni u Briselu, želimo ozbiljne razgovore, ali ako neko misli da ćemo biti džak za udaranje – onda mislim da je to pogrešan put”, rekao je Vučić.
 
“Što se tiče ekonomije, smatramo to najvažnijim delom razgovora, i želimo da pronađemo način za slobodan protok roba, usluge i kapitala. To je u najvećem interesu Srbije, ali i Albanaca. Zaključci Atlantskog saveta od juče, koji su sačinjeni na izuzetno dobar način, predstavljaju osnovu politike u regionu”, rekao je predsednik i istakao slobodu protoka robe i usluga, direktne investicije i implementaciju dogovora sa EU.
 
Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Avdulaha Hotijevoj izjavi da je izrada sporazuma u toku, Vučić je rekao:
 
“Koliko god ne verujem Prištini, ne deluje logično da je Hoti sve izmislio. Brine me mnogo više od toga to što mi se čini da bi u nekom predlogu budućeg sporazuma moglo da piše, voleo bih da se pregovara ozbiljno i odgovorno, Da EU razume potrebe i zahteve Srbije, a ne samo država članica. Imam puno poverenje u pregovarački tim EU, i naš pregovarački tim, tek posle dugog i teškog procesa možemo da dođemo do kompromisnog rešenja. a kompromis nije uzeti Srbiji sve”, rekao je on.
Nova TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: