Vučić: Molim lekare da donesu odluku o trećoj dozi, stiže i vakcina "Moderne"

Nacionalne vesti - Četvrtak 15.07.2021 - 13:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je medicinsku struku da donese što pre odluku o uvođenju treće doze vakcine i o mogućnosti da se mešaju različite vakcine. Uskoro ćemo imati i petu vakcinu, "Moderninu" smo nabavili i ona nam stiže od oktobra, najavio je Vučić.

"Država će morati da reaguje i suzbije neozbiljnost" FOTO: G. Mitić/OK Radio
"Mi ćemo uskoro svakako morati da idemo i sa trećom dozom zato što mnogima već prolazi taj rok, i za one koji su revakcinisani pre šest, sedam ili osam meseci, tako da vas molim da uskoro doneste te odluke", poručio je Vučić u Zdravstvenoj stanici Borča.
 
Napomenuo je da se pogoršava epidemijska situacija i da se povećavaju brojevi.
 
Predsednik je istakao da, s druge strane, imamo dovoljno vakcina i pozvao ljude da se vakcinišu.
 
"U ovom trenutku imamo 1,3 miliona slobodnih vakcina i ne ističe im rok. Nemamo problem sa vakcinama", rekao je Vučić.
 
Zamolio je lekare da donesu što pre tu odluku i poručio svima koji pričaju protiv vakcina da ne budu toliko neodgovorni, jer oni koji su vakcinisani imaju 95 odsto više šansi da prežive od onih koji nisu vakcinisani.
 
Predsednik Vučić izjavio je da je naša zemlja nabavila i petu vakcinu – "Moderninu", koja će stići od oktobra, kao i da će već za neki dan početi i punjenje kineske vakcine u Srbiji.
 
"Uskoro ćemo da imamo i petu vakcinu, i 'Moderninu' smo nabavili i ona nam stiže od oktobra. Uskoro ćemo da izađemo i sa prvom serijom vakcina – komponenta 1 – kod nas proizvedenih", rekao je Vučić.
 
Predsednik je izrazio očekivanje da će i za domaću fabriku vakcina biti postavljen kamen temeljac za mesec dana.
 
 
"Država će morati da reaguje i suzbije neozbiljnost"
 
Vučić je rekao da je dobio dosta predloga od lekara da se ljudima koji nisu vakcinisani, a imali su mogućnost da prime vakcinu, naplaćuju troškovi lečenja od korone, napominjući da to još ne može da prihvati, ali da nam se, kako kaže, takvo vreme neumitno približava i da će država na neki način morati da reaguje i suzbije neodgovornost onih koji su protiv vakcina.
 
Kaže da je kod nas lečenje besplatno, pošto nečiji troškovi lečenja iznose i do 100.000 evra, i da građani misle da je to pokriveno zdravstvenim osiguranje, što je oko 500 do 600 evra.
 
"Ili, da razmišljamo... , mada nisam za to, ali čuo sam mnogo predloga da ne napalaćujemo lečenje onima koji su vakcinisani, a da naplaćujemo onima koji nisu, a imali su mogućnost da se vakcinišu. Ne mogu to da prihvatim, možda nije direktno kršenje Ustava, ali jeste kršenje ravnopravnosti. Ali, ćemo nešto morati da uradimo da takvu dozu neodgovornosti i neozbiljnosti suzbijemo, kako i šta... još ne znam ali ovo ne mogu da podržim u ovom trneutku" objasnio je on.
 
Još nije vreme zato, kaže, ali molim ljude koji se tako neodgovorno ponašaju da razumeju da se čak i takvo vreme neumitno približava.
 
Kaže da je čuo za jednu mladu devojku da je u veoma teškom stanju jer se nije vakcinisala i izrazio nadu da će to dete preživeti.
 
"Nama vakcinisanima ne fali baš ništa, tako da nemojte da govorite gluposti o čipovima i druge stvari - prekinite sa time. Kada pričate protiv vakcina nekoga možete da ubijete, nečiju decu da ostavite bez oca ili majke ili neku majku i oca bez deteta. Molim vas kao Boga da to ne radite", poručio je Vučić.
 
Upozorio je da rastu brojevi zaraženih i da smo pre sedam dana imali 1,41 odsto zaraženih u 10 sati, a jutros 2,09 odsto zaraženih.
 
Vučić je dodao da rastu brojevi svuda u svetu i poručio da je jedini lek vakcinacija.
 
Zamolio je ljude da se vakcinišu i istakao da nam nije potrebno novo zatvaranje zemlje i pad ekonomije.
 
"Kada sam vam rekao da ćete da imate veće plate, imaćete ako budemo imali privredni rast. Ne možemo da povećavamo plate ako zatvorimo zemlju i ako ekonomija pada - povećanje plata nije pitanje nečije milosti", poručio je predsednik.
 
Zamolio je ministra zdravlja Zlatibor Lončara da zamolio premijerku Anu Brnabić da se što pre organizuje sastanak oko uvođenja treće doze vakcine ili da je sačekaju kada se vrati sa puta.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: