Vučić na "bezbroj sastanaka u Njujorku": SAD traže da priznamo nezavisno Kosovo

Nacionalne vesti - Petak 20.09.2019 - 12:07

Beograd -- Predsednik Srbije rekao danas da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na Generalnoj skupštini UN, imati veliki broj sastanaka. "Biće teški, tema Kosovo".

Kosovo će biti dominantna tema FOTO: D. Ristić/OK Radio Kosovo će biti dominantna tema FOTO: D. Ristić/OK Radio
"Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkel, što je za mene zadovoljstvo", rekao je Vučić za TV Pink.
 
On je rekao da će u Njujorku razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.
 
"Ti razgovori su teški. Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom", rekao je Vučić.
 
Najavio je i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade. "On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost", rekao je on.
 
Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u EP, vezano za potvrdu kandidata za evropske komesare.
 
"Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Da li će to pokušati da urade s Tročanijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom jer imaju tobož neke primedbe... Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje", rekao je Vučić, napomenuvši da mu je to nedavno najavio i mađarski premijer.
 
Kako je rekao uskoro će se i privatno sastati s Viktorom Orbanom u Beogradu i razgovarati o važnim temama. "Imaćemo značajniju podršku trojke iz Višegradske grupe. A borićemo se i za podršku Poljske za srpski put ka EU", dodao je Vučić.
 
Upitan da li se odnos SAD premenio prema Srbiji, Vučić kaže da to tako izgleda kada se gleda površinski. "Ali, to nije realno. Američki ambasdor Kajl Skot sada odlazi. Iako smo imali razgovore koji su neretko bili teški i ja sam jednom preterao i nisam mu se izvinio ni tada, ni danas, niti ću, ali sam preterao i dozvolio sebi da koristim reči na koje nemam pravo, on se borio za bolje odnose SAD sa Srbijom. Ni američkom abasadoru nije lako da radi u Srbiji imajući u vidu odnos javnog mnjenja. Sad na kraju želim da mu se zahvalim", rekao je on.
 
Danas otvoreno, neskriveno razgovaramo, nikom ne služimo, ali otvoreno razgovaramo. "Da li su oni promenili stav, da li je on bolji? Ne bih rekao", kaže Vučić i dodao da mu nije stalo da ovde dobije jedan, dva posto podrške, a da nekog obmane.
 
"Za nas je to težak posao. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu predsednika Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi, u međuvremenu, uspevamo - da ukažemo na svoju poziciju", zaključio je on.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: