Vučić: Ruska vojna pošiljka stigla u Srbiju, uprkos protivljenju nekih VIDEO

Nacionalne vesti - Ponedeljak 29.07.2019 - 13:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nakon što je u Nišu prisustvovao prijemu deset izviđačkih oklopnih automobila iz Rusije da će do kraja godine iz te zemlje stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija donirala.

"Ovo je palo s’ neba" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija prošle sedmice zaustavila transport ruske vojne pošiljke oklopnih vozila Srbiji, Vučić je odgovorio: "Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba".
 
Agencija AP prenela je 26. jula da je Rumunija je blokirala rusku vojnu pošiljku borbenih tenkova i oklopnih vozila Srbiji zbog sankcija protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini.
 
Vučić nije hteo da precizira na koji način je donacija ruske oklopne tehnike dopremljena u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno "u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom".
 
"O tome ne bih da govorim. Poštovali smo norme međunarodnog javnog prava i sve je bilo u skladu sa dogovorom sa Rusijom. Uspeli smo da ih dopremimo. Kako su i kuda došli, to je naša stvar", rekao je Vučić novinarima nakon svečanog prijema ruskih izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2MS u Nišu.
 
On je dodao da ne izbegava konkretan odgovor na pitanje, ali da je "važno da se zna da je sve u skladu sa zakonom i ugovorom".
 
"I ovo je stiglo uprkos protivljenju nekih. Ovo je nama potrebno za očuvanje suvereniteta i preventivno za onoga ko bi pomislio da ugrozi naš suverenitet. Mi nemamo osvajačkih planova, ovo nam treba samo da zaštitimo zemlju", rekao je Vučić.
 
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 27. jula da se vojno-tehnički sporazum sa Rusijom realizuje "precizno i u skladu sa ugovorenim rokovima" i da je u skladu sa tim, u Srbiju iz te zemlje stiglo 10 oklopnih vozila pešadije BRDM-2, sa kompletima rezervnih delova.
 
Vučić je zahvalio Rusiji na tom poklonu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci toj ideji.
 
"Sada je moderno da se priča protiv Putina. Ja neću da budem moderan i popularan, ja ću da budem zahvalan Putinu", rekao je on.
 
Na događaju u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, Vučić je rekao da je reč o "značajno unapređenim i remontovanim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unapredila operativne mogućnosti Vojske Srbije“.
 
Reč je o delu donacije koju je Rusija najavila pre više od dve i po godine i koja se sastoji od šest lovačkih aviona Mig-29, 30 oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2 i 30 tenkova T-72.
 
Vučić je najavio da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.
 
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je njegova zemlja opredeljena za nastavak vojne saradnje sa Srbijom, kako bi se omogućilo da Srbija očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet.
 
Uz ambasadora Rusije, svečanosti u niškoj kasarni prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.
 

Slobodna Evropa, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: