Zaseda Skupština Kosova: Za i protiv UKIDANJA TAKSI

Nacionalne vesti - Ponedeljak 02.03.2020 - 13:38

Skupština Kosova počela je danas vanrednu sednicu na kojoj bi trebalo da raspravljaju o najavama premijera Kosova Aljbina Kurtija za ukidanje takse od 100 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zahtev SAD, ali i interes Kosova FOTO: Printscreen Zahtev SAD, ali i interes Kosova FOTO: Printscreen
Sednica je zakazana na inicijativu poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK), čiji se lider Ramuš Haradinaj oštro suprotstavlja ideji ukidanja taksi.
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je 27. februara da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
 
„Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom sledeće nedelje, 15. marta donećemo odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.
 
Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.
 
„Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i počne da uklanja tarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu“, rekao je on.
 
Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveza otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.
 
Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na te zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.
 
Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa zatražio je danas da Kosovo ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, onako kako to zahtevaju Sjedinjene Američke Države.
 
Lider stranke vladajuće koalicije je na Fejsbuku napisao da taksu treba ukinuti ne samo zato što to traže SAD već i zato što je to u interesu Kosova.
 
Mustafa je ocenio da uvođenje takse nije imalo ekonomsko opravdanje, ali i dodao da je DSK podržao tu meru kako bi se „zaustavila trgovina predsednika Kosova (Hašima Tačija) i Srbije (Aleksandra Vučića) teritorijom Kosova“.
 
Ocenio je da je posle angažovanja SAD u pravcu nastavka dijaloga, taksa postala „relikt koji služi Srbiji da se predstavi kao žrtva“.
 
Mustafa je dodao da je nemoguće ubediti bilo koga da će Kosovo putem takse naterati Srbiju da prizna nezavisnost.
 
„Velika većina je ubeđena da SAD u prvom redu sa Evropskom unijom, mogu ubediti Srbiju da putem dijaloga prizna državu Kosovo“, naveo je Mustafa.
 
Izrazio je uverenje da će poslanici na današnjoj sednici Skupštine Kosova o taksama, podržati Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija „da se ukine tarifa, onako kako zahtevaju SAD“.
 
„Nisam siguran da je neko od predstavnika vlasti ili poslanika našao jačeg partnera, zaslužnijeg i angažovanijeg za nezavisnost Kosova nego što su SAD, niti put koji je perspektivniji od integracije u EU i evroatlanske strukture“, napisao je Mustafa.
 
Najavio je da će ukoliko Srbija ne zaustavi kampanju protiv Kosova i ne ukloni trgovinske i ekonomske prepreke, DSK ostati opredeljena za primenu mera reciprociteta nakon perioda koji će Vlada Kosova usaglasiti sa SAD i EU.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: