Zašto svake godine imamo sve manje dece u školama?

Nacionalne vesti - Subota 23.04.2022 - 01:10

U školskim klupama u osnovnim školama ove godine nalazi se malo preko pola miliona dece – tačnije 507,374. Samo sedam godina ranije, odnosno u školskoj 2014/15. u osnovnu školu išlo je oko 559,000 dece. To znači da je u sedmogodišnjem periodu uslovno rečeno nestalo preko 50,000 đačkih mesta.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay

U srednjim školama vidi se isti trend – u 2021/22. bilo je 243,756 srednjoškolaca, što je za oko 17,000 manje nego u 2014/15. Manji broj đaka direktna je posledica sve manjeg broja rođene dece ali i odlaska radnosposobnih građana sa decom u inostranstvo.

Prethodno navedeni brojevi su podaci Republičkog zavoda za statistiku o osnovnoškolskom i srednješkolskom obrazovanju.

RZS za osnovnu školu daje informacije o broju dece od 2014/15, dok za srednju školu obuhvata i duži period od 2010/11, tako da se može videti i da je u poslednjih 11 godina broj srednjoškolaca smanjen za oko 40,000.

Komentarišući ove podatke Bojana Selaković, direktorka Građanskih incijativa i članica udruženja Roditelj, navodi da su oni  posledica loših demografskih pokazatelja koji podrazumevaju sa jedne strane, trend nataliteta, a sa druge migratorna kretanja.

– Iako vlast u Srbiji godinama unazad pokušava da prikrije stvarne razmere i uticaje iseljavanja iz Srbije, pa čak i da pokaže neke pozitivne pomake u smislu povećanog broja povratnika u Srbiju, na podacima kao što su ovi, jasno se reflektuje stvarno stanje. Takođe, jasno je da ni samo ekonomske mere za podsticanje rađanja ne mogu da obezbede odgovarajući efekat, na šta su upozoravali i demografski stručnjaci i nevaldine organizacije koje se bave temama roditeljstva. Demografski trendovi su toliko loši da više pojedinačne intervencije populacione politike nisu dovoljne da nas dovedu do očekivanih brojki  – kaže Selaković.

Smanjenje broja đaka dovelo je i do smanjenja broja škola i ukidanja odeljenja. U celoj Srbiji broj osnovnih škola od 2014. do sada smanjen je za oko 200 (sa 3,414 na 3,219). Istovremeno smanjen je i broj odeljenja (izuzetak je Beograd gde je broj odeljenja povećan).

Kompletan tekst pročitajte na stranici dnenog lista Danas.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: