Završene konsultacije o konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, budući saziv imaće sedam potpredsednika

Nacionalne vesti - Subota 30.07.2022 - 16:25

Konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, zakazanoj za ponedeljak 1, avgust, završene su u Skupštini Srbije, a budući saziv imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Foto:OK radio Foto:OK radio
Prema predlogu, kako se moglo čuti od predstavnika pojedinih stranaka u parlamentu, sedam potpredsedničkih mesta "podeliće" poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija Nada, prenosi Tanjug.Ono što je za sada poznato, javlja Tanjug, jeste da će opozicija za potpredsednike predložiti - klub oko SSP-a - Borka Stefanovića, Nada - Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.
 
Potpredsednička mesta raspodeljuju se spram snage, odnosno broja poslanika pojedinačnih klubova, a do sada su po dva potpredsednička mesta bila "rezervisana" za dva najjača opoziciona kluba.
 
Iako skupštinski Poslovnik omogućuje da 30 poslanika predloži kandidata za potpredsednika, to nije bila praksa ranije.
 
Tako je "kamen spoticanja" bila činjenica da Zorana Lutovca za tu funkciju kandiduje grupa od četiri poslanička kluba sa 35 poslanika, a koja je, budući da im je vladajuća većina izašla u susret omogućavajući im da imaju "svog" potpredsednika, trebalo da napravi ustupak i odrekne se nekog mesta u radnim telima skupštine.
 
Zbog toga su predstavnici ta čeriti poslanička kluba u par navrata izlazili sa sastanka, pokušavajući da se dogovore čega da se "odreknu".
 
Formirano 15 poslaničkih klubova
U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a u skladu sa brojem poslaničkih klubova i brojem njihovih poslanika raspoređuje se i broj predsednika i zamenika predsednika skupštinskih odbora.
 
Opoziciji će pripasti pet predsedničkcih mesta u parlamentarnim odborima, a većina njih želi Odbor za spoljne poslove.
 
Srpskoj stranci Zavetnici pripašće mesto predsednika Odbora za Srbe u regionu i dijaspori i mesto zamenika predsednika u Odboru za Kosovo i Metohiju, saopštio je budući poslanik te stranke Nikola Dragićević.
 
"Zavetnicima je pripalo mesto predsednika Odbora za Srbe u regionu i dijaspori, što je i bila naša želja, i u skladu je sa našom politikom. Dobili smo i mesto zamenika predsednika Odbora za KiM, što je tema od najevćeg značaja za Zavetnike, ali i za zemlju", rekao je Dragićević.
 
Treći dan konsultacija
Prvi sastanak o konstitutivnoj sednici parlamenta održan je pre dva dana u parlamentu, a konsultacije su održane i juče.
 
Na današnjem sastanku, listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koja će imati najviše, 120 poslanika, predstavljali su Vladimir Orlić, koji je i kandidat SNS-a za predsednika parlamenta i Aleksandar Marković.
 
U ime liste "Ujedinjeni za pobedu Srbiju", koja će imati 38 poslanika, prisutni su bili potpredsednik SSP-a Borko Stefanović, predsednik DS Zoran Lutovac i njegov stranački kolega Srđan Milivojević, te potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.
 
Listu "Ivica Dačić - Premijer Srbije", koja će imati 31 poslanika, predstavljao je potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević.
 
Na sastanku su bili i predstavnici koalicije NADA, koja je na izborima 3. aprila osvojila 15 mandata, a koaliciju "Moramo" koja je osvojila 13 mandata i danas su zastupali Radomir Lazović, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta.
 
Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici koalicije oko Dveri, kao i predstavnici Zavetnika, koji će u novom parlamentu imati takođe 10 poslanika.
 
Savez vojvođanskih Mađara, koji će brojati pet predstavnika u skupštini predstavljala je Elvira Kovač, a tu su bili i predstavnici lista "Muftijin amanet" koja će imati tri poslanika, te "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka koji imaju po dva poslanika.
 
Jednog poslanika u novom sazivu imaće i Koalicija Albanaca doline.
 
Konstitutivna sednica zakazana za ponedeljak 1. avgust
Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust sa početkom u 10.00 časova.
 
Kako su učesnici konsultacija kazali u prethodna dva dana, konstitutivna sednica počeće u ponedeljak kada će se obaviti potvrđivanje mandata i polaganje zakletve novih narodnih poslanika.
 
Konstitutivna sednica nastaviće se u utorak kada će biti izabran predsednik, potpredsednici supštine, za čiji će se broj takođe odlučiti tada jer se prema pravilniku broj potpredsednika utvrđuje na predlog predsednika supštine.
 
Na prvoj sednici sledi i izbor generalnog sekretara, izbor članova radnih tela Narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, pa nije isključeno da se prvo zasedanje produži i na sredu, 3. avgust.
 
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: