Zdravstveni sistem manje opterećen, preventivne mere spasavaju od koronavirusa

Nacionalne vesti - Petak 28.08.2020 - 12:32

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 31.099 osoba, a zabeleženo je 707 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Prema jučerašnjem preseku, za 24 sata nije bilo preminulih od posledica zaraze.

Mere dale rezultate, nastaviti sa primenom FOTO: Depositphotos Mere dale rezultate, nastaviti sa primenom FOTO: Depositphotos
Zamenica direktora "Batuta", Darija Kisić Tepavčević je istakla da su preventivne mere ono što ljude spasava od infekcije.
 
"Manje je opterećenje sistema. U kovid-ambulantama i dalje ima pacijenata i to rezultira otkrivanjem novih slučajeva. Bitno je naglasiti da se poslednjih nedelja beleži veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih. Sve je manji broj onih sa težom formom bolesti", naglasila je Kisić Tepavčevićeva.
 
Predstavnici Ministarstva prosvete sastali su se sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, kojima su predočili da su se stekli svi potrebni uslovi za početak školske godine.
 
Nadležni navode da je poslednjih nedelja veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih i da je sve manji broj onih sa težom formom bolesti.
 
Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za one koji dolaze sa odmora iz inostranstva u Srbiju. Samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje, poručuje Kon.
 
Lončar: Mere dale rezultate, nastaviti sa primenom
 
Posle dužeg vremena, u Srbiji juče nije bilo preminulih od posledica koronavirusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je to potvrda da se isplatilo sve što su radili nadležni, zdravstveni radnici, ali i građani koji su se pridržavali propisanih mera.
 
Gostujući na Pinku, naveo je da je to pokazalo da su mere koje "nisu ništa spektakularne", a podrazumevaju nošenje maske, držanje rastojanja i češću higijenu, dale rezultate.
 
"Da li smo iskorenili koronu? Nismo, pitanje je da li će to biti za pola godine, godinu...moramo da živimo sa njom, ali ako smo već uspeli da za to nađemo način hajde da koristimo ove mere i maksimalno izvučemo iz toga da funkcionišemo", rekao je Lončar.
 
Dodao je da će se verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti adekvatna i bezbedna i vakcina protiv koronavirusa.
 
"Srbija će uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu baš iz razloga da ne bismo imali raznorazne teorije tipa uzeli su od ovog, od onog...ne, pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat", istakao je Lončar.
 
Dodaje da je velika čast što je Svetska zdravstvena organizacija uputila poziv Srbiji da predsedava konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz raznih zemalja.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: