Zdravstvo u Srbiji prenapregnuto – skoro svuda raste broj zaraženih

Nacionalne vesti - Ponedeljak 13.07.2020 - 12:12

Prema poslednjem preseku, ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji je 18.360, a testirano je 491.428‬ ljudi. Od početka epidemije zabeležena su 393 smrtna slučaja.

Gužve i višesatna čekanja postaju svakodnevica FOTO: Depositphotos Gužve i višesatna čekanja postaju svakodnevica FOTO: Depositphotos
Zbog rasta broja zaraženih i popunjenosti kapaciteta u bolnicama širom Srbije razmatraju se nove mogućnosti za smeštaj pacijenata. Krizni štab od danas će se ponovo svakodnevno obraćati javnosti u 15 sati.
 
U Srbiji je, prema jučerašnjim podacima, registrovano 287 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je još 11 obolelih.
 
Gotovo da nema kraja Srbije gde ne raste broj zaraženih. Beogradske bolnice su već danima prepune.
 
Gužve i višesatna čekanja postaju svakodnevica ispred kovid ambulanti.
 
Krizni štab za suzbijanje epidemije od danas će se ponovo svakodnevno obraćati javnosti, u 15 sati.
 
Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija ima dovoljno medicinske opreme i odgovorne zdravstvene radnike.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović prognozira da ćemo do kraja nedelje, na nivou države, imati pik epidemije.
 
Zdravstveni sistem se nalazi u prenapregnutom stanju i zdravstveni radnici koji se žestoko bore imaju problem da izdrže situaciju, ukazao je Tiodorović.
 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, nadajući se ipak, da do toga neće doći.
 
Stručnjaci poručuju da se zdravstveni sistem nalazi u prenapregnutom stanju pošto postoji zamor i ljudi i materijala, i da je moguće uvođenje vanrednih mera ako se nastavi tendencija rasta broja zaraženih.
 
Janković: Postoje aktivna žarišta, mere nisu isključene
 
Imunolog Srđa Janković izjavio je da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi.
 
"Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju", rekao je Janković za TV Prva.
 
Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije Kriznog štaba, Janković ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u Krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.
 
Naglasio je da restriktivnije mere nisu isključene. "Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz Kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome", rekao je Janković.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: