Žiofre i misija EU u Srbiji: Računamo na glas Srbije protiv Rusije

Nacionalne vesti - Sreda 02.03.2022 - 11:46

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i šefovi misija država članica EU u Srbiji poručili su da računaju na Srbiju kada je reč o glasanju o Rezoluciji Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije protiv Ukrajine.

FOTO: europa.rs FOTO: europa.rs
"Danas će Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasati o rezoluciji UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine. Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju", navodi se u u zajedničkom autorskom tekstu Žiofrea i šefova misija članica EU u Srbiji, objavljenom u listu Kurir.
 
U tekstu se podvlači poruka visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja od 28. februara da celokupna međunarodna zajednica treba da udruži snage i pomogne da se okonča ruska vojna agresija.
 
"Srbija je deo te međunarodne zajednice i država kandidat za članstvo u EU. Deo pristupanja Uniji je puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom", ističe se u tekstu i dodaje da su otvoreni za partnere na zapadnom Balkanu da se pridruže Uniji.
 
Ukazavši da se nalazimo na prekretnici evropske istorije i da ratna vremena ponekad zahtevaju teške odluke, u tekstu se ističe da situacija od nas očekuje ne samo da stavimo zajedničke interese ispred nacionalnih, već nam takođe pokazuje da je u ovom slučaju zajednički interes nacionalni interes.
 
Evropska unija ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u tekstu i ističe da Rusija mora odmah da prekine vojne akcije, bezuslovno povuče sve svoje snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.
 
"Svet treba da se suprotstavi ovom drskom izazovu našoj kolektivnoj bezbednosti, koji je najveća pretnja po evropsku stabilnost od Drugog svetskog rata. Znamo da ruski narod ne podržava ovaj rat", istakli su Žiofre i šefovi misija država članica EU.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: