"ZSO je u skladu sa Ustavom i taj deo Briselskog sporazuma se mora ispuniti"

Nacionalne vesti - Subota 19.06.2021 - 11:59

PRIŠTINA - Zajednica srpskih opština je u skladu sa kosovskim ustavom i taj deo Briselskog sporazuma se mora ispuniti, izjavila je bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Ona je ocenila je da je ključna tačka u dijalogu bio upravo sporazum o ZSO koja, kako tvrdi, nema izvršna ovlašćenja, a da je sadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ZSO pretvorio u politički kapital, prenosi Ekonomija onlajn.
 
Tahiri je istakla da Briselski sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da bi u suprotnom bio poništen.
 
Ona smatra da je Kurti sada u teškoj situaciji jer je obećao glasačima da ZSO neće biti formirana, prenosi Ekonomija onlajn.
 
"Sada ima problem, iako zna da je ZSO u skladu sa Ustavom i bez nadležnosti. Mislim da je na aktuelnoj vladi da zajedno sa Kurtijem pronađe kompromis, da ispuni međunarodnu obavezu", rekla je Tahiri.
 
Ocenila je da Kurti ne treba o ZSO da razgovara u Briselu jer je, kaže, "statut pisan na Kosovu".
 
"Na Kosovo je stigao dokument EU koji indirektno traži izvršna ovlašćenja", rekla je Tahiri.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: