Namirnice koje mogu da poboljšaju probavu

Zivot i stil - Ponedeljak 27.01.2025 - 09:38

Varenje je proces kojim telo razlaže hranu na hranljive materije i energiju, koji podržavaju vitalne funkcije. Počinje u ustima i nastavlja se kroz želudac, creva i druge organe.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Zdrav sistem za varenje je važan za sveukupno zdravlje jer podržava imunitet, gubitak težine, nivo energije i pomaže nam da se osećamo bolje.
 
Da biste obezbedili dobar sistem za varenje, u jutarnju ishranu možete uključiti namirnice koja će unaprediti zdravlje creva i doprineti ravnijem stomaku. Grupa stručnjaka za „SheFinds“ izdvojila je nekoliko takvih namirnica.
 
Jogurt
 
Jogurt nije samo ukusan i raznovrstan doručak, već je i izvor brojnih zdravstvenih prednosti, posebno za creva. Bogat je probioticima koji su neophodni za uravnoteženu crevnu mikrobiotu.
 
Dijetetičarka Mišel Sari ističe da je jogurt „neophodan za uravnoteženu crevnu mikrobiotu, koja je ključna za zdravlje probave i imuniteta“, prenosi Index.hr.
 
Kada je reč o prednostima jogurta za mršavljenje, dijetetičarka napominje da kombinacija proteina i probiotika ne samo da podržava varenje, već doprinosi i osećaju sitosti, što ga čini vrednim dodatkom ishrani koja ima za cilj gubitak kilograma.
 
„Porcija jogurta sa oko 12 grama proteina pomaže u sitosti, smanjujući ukupan unos kalorija, što je korisno za gubitak težine“, objašnjava ona i dodaje: „Kalcijum i proteini u jogurtu mogu stimulisati termogenezu i metabolizam masti, što znači da uključivanje jogurta u vašu ishranu može pomoći telu da sagore više kalorija“.
 
Kefir
 
Još jedan proizvod koji možete češće konzumirati je kefir. Medicinska sestra Sara Anderson objašnjava za da je fermentisana hrana poput kefira „puna korisnih bakterija koje podržavaju zdrav sistem za varenje“, unoseći dobre bakterije i izbacivajući loše.
Takođe imaju antiinflamatorna svojstva, što ih čini odličnim izborom za opšte zdravlje.
 
Kefir je vrsta fermentisanog jogurta, poznatog po tome što podržava imuni sistem i smanjuje težinu simptoma netolerancije na laktozu.
 
Nutricionistkinja Samanta Kaseti kaže da je jedno istraživanje pokazalo da konzumiranje šest porcija fermentisane hrane dnevno, kao što je kefir, poboljšava raznovrsnost mikrobioma i smanjuje markere upale.
 
Kako navodi, ovi faktori mogu smanjiti rizik od mnogih stanja, uključujući autoimune bolesti, tip 2 dijabetes, bolesti srca i poremećaji raspoloženja poput depresije i anksioznosti.
SheFinds, index.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //