Pasoš Japana najjači na svetu, Srbija na 39. mestu

Zivot i stil - Sreda 08.01.2020 - 12:53

Najjači pasoš na svetu je japanski, čiji vlasnici bez vize mogu putovati u 191 zemlju, dok se iz regiona najbolje kotira pasoš Hrvatske koji je na 20. mestu, a prema indeksu kompanije "Henley & Partners" za ovu godinu, Srbija je na 39. poziciji.

Japanci bez vize mogu putovati u 191 zemlju FOTO: Shutterstock Japanci bez vize mogu putovati u 191 zemlju FOTO: Shutterstock
Istraživanje kompanije "Henley & Partners" jačinu pasoša meri prema tome u koliko zemalja njegovi vlasnici mogu da putuju bez vize, prenosi Index.hr.
 
Pasoš Crne Gore je na 46. poziciji, odmah ispod na 47. mestu je pasoš Severne Makedonije, 52. poziciju zauzima pasoš Bosne i Hercegovine, dok je pasoš Kosova na 99. mestu.
 
Posle japanskog pasoša, slede pasoši Singapura, Južne Koreje, Nemačke, Italije, Finske, Španije, Luksemburga i Danske.
 
Najslabiji pasoš je avganistanski, sa kojim se bez vize može putovati samo u 26 zemalja.
 
Nešto bolje se rangiraju irački i sirijski pasoši, somalijska i pakistanska dokumenta, kao i pasoši iz Jemena i Libije.
 
U odnosu na protekle godine, američka i britanska putna dokumenta padaju na lestvici, pa su sada obe zemlje na osmom mestu i sa njihovim pasošima se može putovati bez vize u 184 zemlje.
 
Pre pet godina, obe zemlje nalazile su se na prvom mestu.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: