Zivot i stil - Ponedeljak 09.06.2025 - 09:24
Tikvice su marketima i na pijacama koštaju oko 100 dinara. Sada im je sezona i ovo je idealna prilika da ih uvedete u ishranu.
Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov
Tikvice su čest izbor u odeljku sa svežim povrćem i dragocena su dodatak svakoj bašti. Ovo povrće bez skroba bogato je hranljivim materijama i vredno je uključiti ga češće u ishranu, prenosi
Danas.rs.
Jedna šolja tikvica obezbeđuje skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), a brojna istraživanja ukazuju na niz potencijalnih zdravstvenih koristi ove letnje tikve.
Tikvice nude brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu i niskoj kalorijskoj vrednosti.
Dobar su izvor vitamina, minerala i antioksidanasa, uključujući lutein, zeaksantin i vitamin C.
Tikvice doprinose zdravlju organa za varenje, podržavaju zdravlje očiju, a mogu imati pozitivan uticaj i na zdravlje srca i regulaciju telesne težine.
Saznajte više o nutritivnim vrednostima tikvica, benefitima koje potvrđuju stručnjaci i istraživanja, kao i načine na koje ih možete uključiti u svoje obroke, piše
Forbs.
Nutritivan sastav tikvica
Tikvica pripada porodici tikvi (Cucurbitaceae), zajedno sa krastavcem, lubenicom, bundevom i drugibiljkama vrstama koje nose seme. Iako se botanički smatra voćem, u kulinarstvu se obično koristi kao povrće.
Jedna šolja (124 g) sirovih, seckanih tikvica sa korom sadrži:
Voda: 118 gr
Energija: 21 kalorija
Proteini: 1,5 gr
Ugljeni hidrati: 4 gr
Vlakna: 1 gr
Ukupni šećeri: 3 gr
Kalijum: 324 mg
Fosfor: 47 mg
Magnezijum: 22 mg
Vitamin C: 22 mg
Kalcijum: 20 mg
Preporučena porcija tikvica je jedna šolja kuvane tikvice, kaže nutricionistkinja Keri Gans.
„Neki dani mogu biti rezervisani za brokoli, prokelj ili šparglu, a drugi za tikvice.
Najvažnije je da se povrće konzumira svakodnevno,“ ističe ona.
Preporučeni dnevni unos povrća za odrasle žene je 2,5– tri šolje, a za muškarce 2,5–četiri šolje.
Forbs , Danas
Vrati se na kategoriju Zivot i stil