Akcize na evrodizel u Srbiji najveće u regionu

Regionalne vesti - Četvrtak 03.02.2022 - 12:22

Cena goriva u Srbiji je među najvećim u regionu usled državnih nameta koji čine 52,3 odsto maloprodajne cene benzina i 51,3 odsto cene dizela, piše "Danas".

FOTO: Shutteratock FOTO: Shutteratock
Na svaki litar bezolovnog benzina od 95 oktana koji košta 170 dinara naftnim kompanijama ide 81,07 dinara, a državi 88,92 dinara.
 
Od toga akciza iznosi 57,84 dinara, PDV 28,33 dinara, naknada za obavezne rezerve 2,6 dinara i naknada za unapređenje energetske efikasnosti 15 para.
 
Evrodizel je dostigao cenu od 179 dinara, a raspodela nameta je slična. Po zakonu o akcizama u Srbiji sledi usklađivanje sa cenama na malo, koje se obično dešava u februaru, mada nema pravila. Ako bi se povećale za 7,9 odsto i kada se na to povećanje primeni i PDV, to bi značilo poskupljenje goriva od oko 5,5 dinara po litru, navodi "Danas".
 
Trenutno je benzin u Srbiji među skupljima u regionu i zaostaje samo za Hrvatskom gde je litar 1,51 evro i Grčkom gde je 1,795 evra. Sa evrodizelom je još gore jer je skuplji samo u Grčkoj, dok je litar evrodizela u Srbiji skuplji za 42 dinara nego u Severnoj Makedoniji ili 35 dinara nego u BiH.
 
Dažbine na gorivo vremenom su postale značajna stavka u budžetu. Naime, prošle godine samo akcize, ne računajući PDV i druge takse, donele su 182 milijarde dinara u državnu kasu, a originalnim budžetom bilo je predviđeno 170 milijardi.
 
U poređenju s okolnim zemljama u Srbiji su ubedljivo najveće akcize na evrodizel, 0,49 evrocenti po litru, više nego čak i u Grčkoj, navodi "Danas" i dodaje da se na krajnje potrošače svako poskupljenje dizela brzo prenosi kroz rast cena transporta ili proizvodnje u poljoprivredi.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: