Ambasador Srbije: Oko 30 naših državljana još uvek u Ukrajini

Regionalne vesti - Ponedeljak 28.02.2022 - 13:45

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da pre sukoba u toj zemlji bilo ukupno oko 300 državljana Srbije, a da ih je ostalo tek deseti deo. „Stalno razgovaramo sa našim ljudima koji su ovde.

FOTO: AP FOTO: AP
„Stalno razgovaramo sa našim ljudima koji su ovde. Bračni par iz Beograda je u hotelu, u skloništu su imaju hranu, smirujem ih i dajem savete“, rekao je za Večernje novosti Jovanović.
 
Kako je naveo, u kontaktu je sa jednom porodicom koja u Kijevu ima restoran, a javio mu se još jedan čovek koji živi u Ukrajini, ima ženu Ukrajinku i dvoje dece, i želi da dođe u Srbiju.
 
"Želi autom da krene ka Srbiji. Rekao sam mu da to ne čini nikako do danas posle policijskog časa, pa ćemo onda da procenimo situaciju", rekao je Jovanović koji je i dalje u Kijevu.
 
On je naveo da Ukrajinci žive u svojim kućama i stanovima, na zalihama koje imaju, prodavnice su poluprazne, ne idu kamioni za snabdevanje.
 
"Uspeli smo juče kolima ambasade sa diplomatskim tablicama nakratko da odemo do prodavnice. Kolega je uzeo poslednji karton jaja, kupili smo suhomesnato i nešto brašna. Mleka i hleba odavno nema", rekao je ambasador.
 
Kako je objasnio, on i još trojica službenika žive u ambasadi Srbije, mese hleb, prate vesti i situaciju.
 
"Navikli smo na ove zvuke, detonacije, sve smo to u Srbiji prošli za vreme bombardovanja 1999. godine", rekao je Jovanović.
 
 
Ambasada u kontaktu sa vozačima kamiona
 
Ambasador Jovanović kaže da je ambasada u kontaktu sa vozačima kamiona iz Srbije koji ne mogu da izađu iz Ukrajine i da se sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim Ministarstvom spoljnih poslova.
 
"Mi već četiri-pet dana na graničnim prelazima na izlasku ih Ukrajine, imamo problem. U Đakovu imamo na graničnom prelazu 44 vozača kamiona, pet-šest kilometara ispred Đakova još 30 kamiona", rekao je Jovanović za TV Pink, navodeći da ima još takvih slučajeva.
 
Prema informacijama koje dobija ambasada Srbije u Kijevu, oni imaju "određenu količinu hrane i vode", ali je problem što je velika nestašica goriva, tako da i tamo gde ga ima mogu da dobiju samo do 20 litara.
 
"Oni vozači kamiona koji su krenuli prema Rusiji i Belorusiji vraćeni su jer ne mogu da izađu u tom pravcu tako da i oni moraju da se vrate. Javljaju nam se i vozači koje je policija skrenula ka parkinzima. Sa svima njima smo u kontaktu", rekao je Jovanović.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: