Amerikanci donirali rendgen Dečijoj hemato-onkološkoj klinici u Nišu

Regionalne vesti - Utorak 20.11.2018 - 09:46

Novi mobilni rendgen koji podseća na žirafu uručen je hemato-onkološkom odeljenju Dečije klinike u Nišu, a reč je o poklonu vojnog odeljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, vrednom 30.000 dolara. Koristiće ga rendgen tehničari koji su prošli obuku, za snimanje mališana koji ne smeju da ustaju iz kreveta.

Ambasador SAD Kajl Skat FOTO: D. Ristić/OK Radio Ambasador SAD Kajl Skat FOTO: D. Ristić/OK Radio
Vojno odeljenje američke Ambasade je prikupilo novac za kupovinu ovog aparata, naveo je ambasador SAD Kajl Skat, a zanimljivo je da aparat podseća na žirafu, te deca ne bi trebalo da se boje tokom snimanja. Uz pomoć novog aparata, dodaje, dobiće najbolju negu za vreme boravka.
 
Skat je istakao da je ovo još jedna u nizu donacija za Niš i Klinički centar, jer je ranije i Klinika za kardiologiju dobila vredne poklone.
 
Predsednica NURDOR-a Joland Korora, udruženja koje je zaslužno za to što Niš ima hemato-onkološko odeljenje, zahvalila je američkoj Ambasadi na poklonu, jer im je ovaj aparat nedostajao da bi nova bolnica bila “po meri deteta”.
 
- Sada imamo sve što nam je potrebno od aparata, prostora, ali nam nedostaje medicinskog osoblja. To je nešto što je sada vrlo važno i sledeći korak je da zamolimo Ministarstvo zdravlja i Klinički centar da se zaposli još 10 medicinskih sestara i još 3 doktora i to je ono što nedostaje. Što se prostora tiče on je ogroman, 750 kvadrata, mnogo je veći prostor nego što je bila stara bolnica, na dva sprata, a broj medicinskog osoblja je ostao isti - ističe Korora.
 
Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je rekao da je Ministarstvo zdravlja odobrilo prijem pedijatara i trebalo bi da oni krenu na edukaciju, a kaže da su primljena dva lekara.
 
Objasnio je i da će se pokretni rendgen koristiti za one mališane koji su “vezani za krevet” i primaju terapiju, pa ne mogu da odu do centra za radiologiju na snimanje.
 
- Mobilni rendgen aparat se koristi u slučaju kada deca sa hemato-onkološkim problemima ne mogu da idu do našeg centra za radiologiju da se urade snimci abdomena, glave, bilo čega što je potrebno, aparat zbog mobilnosti može doći do sobe. Imamo edukovane rendgen tehničare koji će prići detetu - pojašnjava Radovanović.
 
Inače, prema podacima sa Dečije klinike, godišnje oko 25 mališana oboli od neke maligne bolesti, a izleči se i do 85 % pacijenata. Ovaj aparat bi trebalo da poveća procenat izlečenja, koje obično traje oko 2 godine.
 
Podsetimo, u okviru Dečije klinike je sredinom maja otvoreno hemato-onkološko odeljenje, ali su prvi pacijenti hospitalizovani tek pre nekoliko dana, kazala je Korora, jer su čekali upotrebnu dozvolu. Osim novog aparata, kako kaže, na novom odeljenju će se prvi put terapija davati deci u toku igranja.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: