Bajatović: Gasa će biti i neće poskupeti do kraja zimske sezone

Regionalne vesti - Utorak 22.02.2022 - 12:21

Neće biti poskupljenja gasa za industriju i građane do kraja grejne sezone, poručio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

FOTO: Screenshot/TV Prva FOTO: Screenshot/TV Prva
Govoreći za TV Prva, on je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili 60 odsto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara i dodao da se ostatak kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju.
 
Sporazum o ovoj ceni važi do početka juna, a Bajatović je najavio da će polovinom marta odnosno početkom aprila početi pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru.
 
Dodao je da se nada da će biti zaključen na najmanje 10 godina.
 
On je procenio da bi cena u tom ugovoru mogla da bude barem 30 odsto niža od sadašnje tržišne cene gasa koja nešto preko 800 dolara za hiljadu kubika - odnosno oko 600 dolara.
 
Podsetio je da je Srbija 40 godina partner sa Gaspromom, da postoji partnerstvo oko NIS-a, a možda će se graditi i gasne centrale.
 
Rekao je da trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a da postoje i bezbednosne rezerve.
 
Ocenio je da bi to trebalo da bude dovoljno da bi se bezbedno došlo do kraja grejne sezone, i dodao da se te rezerve dopunjuju.
 
On je rekao da je država pronašla sredstva u budžetu da finansira količine gasa a da je kredite uz garancije države uzeo i Srbijagas.
 
„Što se novca tiče ne kuburimo za sada, ali ne možemo da se razbacujemo”, rekao je on, ali nije želeo da kaže koliko je do sada na gas potrošeno.
 
Povodom krize u Ukrajini, on je rekao da se sada vidi značaj Balkanskog toka i dodao da Srbija ne bi trebalo da bude ugrožena po pitanju količina gasa.
 
Bajatović je istakao da Srbija neće imati problema sa gasom i ocenio da država za sada preduzima sve mere da ne dođe do problema.
 
Povlačenje predstavnika državnih kompanija iz radnih grupa Ministarstva energetike za izradu strateških dokumenata on nije želeo da oceni kao bojkot ministarke Zorane Mihajlović.
 
Dodao je da javna preduzeća drugačije vide energetski razvoj Srbije.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: