Bankar iz Niša skinuo sa računa klijenata 250.000 EVRA, pa se vadio na TAJNOG UCENJIVAČA

Regionalne vesti - Subota 17.11.2018 - 12:10

Aleksandar Arsenijević (35) iz Niša, koji je optužen da je zlououpotrebljavajući svoj položaj šefa za odnose sa klijentima u filijali jedne banke u Nišu sa računa štediša skinuo i prisvojio 196.500 evra i 5,34 miliona dinara, negirao je da je počinio krivično delo na jučerašnjem početku suđenja u Višem sudu u Nišu.

Negirao krivično delo na suđenju FOTO: D. Ristić/OK Radio Negirao krivično delo na suđenju FOTO: D. Ristić/OK Radio
- Razumeo sam optužnicu, želim da iznesem odbranu. Ne osećam se krivim - rekao je Arsenijević.
 
On na jučerašnjem ročištu nije saslušan, ali je njegov branilac branilac advokat Zoran Mitić istakao da su neosnovane optužbe da je bankar za sebe pribavio korist, već da je pare uzela neimenovana osoba, koja mu je pretila.
 
- Prema informacijama koje sam dobio od mog branjenika, celokupan iznos nije prisvojio, on nego drugo lice o čemu će se on izjasniti u svojoj odbrani. Nisam dobio informaciju o kom licu se radi osim da je ta osoba pretila njemu, supruzi i detetu zbog čega je zabrinut za bezbednost svoje porodice. On to nije prijavljivao policiji, jer se plašio za bezbednost svojih članova porodice - rekao je Mitić.
 
On je zatražio da se pribave listinzi o odobravanju kredita iz kojih će se videti da je Arsenijević vraćao rate za kredit koje je ta osoba podigla, ali i telefonski listinzi koji će potvrditi da su bili u vezi i komunikaciji.
 
Optužnicom VJT Arsenijeviću je na teret stavljena zloupotreba položaja odgovornog lica u sticaju sa falsifikovanjem isprave u produženom trajanju. Tereti se da je za navedeni iznos novca oštetio banku koja je štedišama i klijentima nadoknadila neovlašćeno podignuta sredstva.
 
On je optužen da je u periodu od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. u više navrata razročavao oročene devizne i dinarske štedne uloge, neovlašćeno otvarao dinarske račune, sa štednih računa podizao dinare i evre koji su mu isplaćivali blagajnici, te da je čekovima zaduživao račune klijenata. Bankar je sa računa klijenata podizao od 1.000 do 63.500 evra, koliko je ko imao, a među ojađenima, koje je banka obeštetila, nalazi se i jedan grčki državljanin.
 
Zamenica VJT Mirjana Velimirovć rekla je da da su pribavljeni dokazi dovoljni da se utvrdi Arsenijevićeva krivica, skrećući pažnju da je u toku istrage u najvećoj meri priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je u potpunosti priznao radnje koje je preduzimao a koje, kako smatra VJT, predstavljaju obeležje krivičnog dela.
 
Optužen za pomaganje
 
Zbog sumnje da je Arsenijeviću pomogao u zloupotrebi položaja tako što mu je, za jednu neovlšćenu transakciju od 350.000 dinara, „stavio na raspolaganje svoj račun“, protiv Zorana Stojkovića (65) iz Niša podignut je optužni predlog. Prema optužnici, Aleksandar je istog dana predao blagajnici nalog za isplatu 235.000 dinara koji je potpisao Zoran, rekavši da ga klijent čeka u kancelariji i da će mu lično predati novac, dok je preostalih 115.000 dinara Zoran podigao na bankomatu u više navrata. Stojković je juče negirao da je počinio krivično delo, što je u prvom obraćanju sudu potvrdio i njegov branilac.
 
- U potpunosti osporavamo optužni predlog. Tužilaštvo nije pružilo nikakave dokaze u čemu se sastoji umišljaj optuženog Stojkovića i kako je on stavio na raspolaganje račun Arsenijeviću. Kada je on uhapšen, svi mediji su govorili da je on poreski inspektor koji je kontrolisao banku. Smatram da je postupak politička tvorevina pred tadašnje izbore, jer je Zoran Stojković uhapšen godinu i po dana kasnije posle Arsenijevića te nije jasno zašto je uhapšen baš on, a ne bilo ko od ostalih oštećenih čije je račune Arsenijević koristio, rekla je advokat Gordana Nožica.
 
Ona je navela da je Stojković imao tri kredita kod banke i zatražila veštačenje da li je raspolagao samo novcem koji mu je bio odobren po kreditu.
 
Drugi slučaj u Nišu
 
Ovo nije prvi slučaj zloupotrebe položaja od strane bankara u Nišu. Bankar iz Niša Miloš Krivokapić (33) osuđen je u junu 2017. na tri i po godine zatvora jer je neovlašćeno s računa klijenata prisvojio 535.105 evra, kao i jer se neovlašćeno poslužio novcem koji mu je bio poveren u službi u iznosu od 268.575 evra.
 
On je proglašen krivim da je od avgusta 2010. do januara 2013. počinio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u sticaju sa produženim krivičnim delom posluga.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: