„Besmrtni puk” maršira ove godine u 11 gradova

Regionalne vesti - Petak 03.05.2019 - 12:31

Na Dan pobede, 9. maja, biće održana internacionalna manifestacija „Besmrtni puk”. Prošle godine ova akcija u Srbiji bila je održana u šest gradova, ali zbog velikog interesovanja građana 2019. će se marširati u 11 i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Kruševcu, Kikindi, Somboru, Pančevu i Paraćinu.

Marš na Dan pobede, 9. maja FOTO: Promo/printscreen Marš na Dan pobede, 9. maja FOTO: Promo/printscreen
„Velike žrtve u svim ratovima, obavezuju nas da ponosno koračamo zajedno, pod jednom zastavom. Ponesite slike predaka i stradalih u ratovima devedesetih i pridružite se besmrtnom puku u 11 gradova Srbije”, navode iz organizacije ove manifestacije.
 
Inače, „Besmrni puk” se održava svake godine na Dan pobede 9. maja. Ovaj pokret je potekao u Rusiji, formalno za godinu početka uzima se 2011. kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Otadzbinskom ratu. Prošle godine u Moskvi u „Besmrtnom puku”, pored Putina marširali su i Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Benjamin Netanjahu. Ova akcija je 2018. održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države u gde je „Besmrtni puk“ marširao u više gradova. 
Zanimljivo je da je prošlogodišnji „Besmrtni puk” u Beograud bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza.
 
Šetnja će biti održana bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter.
RINA, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: