"Bez poskupljena hleba i brašna u narednih 60 dana"

Regionalne vesti - Nedelja 15.05.2022 - 13:28

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da na rafovima prodavnica ima svega i da u Srbiji nema bojazni, kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Nedimović je za RTS kazao da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati, prenosi Tanjug.

Ističe da i dalje smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz.„Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbilansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali”, naglašava Nedimović.

On ističe da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.„Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus”, kazao je Nedimović.

Ministar je naveo i da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna.„Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima”, kaže Nedimović.

On je istakao da od naredne žetve očekuje preko 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru.

Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: