BOŠ: Vazduh u Srbiji čist samo tamo gde se ne meri

Regionalne vesti - Utorak 07.06.2022 - 13:48

Vazduh u Srbiji je čist samo u mestima gde ne postoji sveobuhvatan monitoring kvaliteta vazduha, saopštila je Beogradska otvorena škola (BOŠ).

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay
Prema rezultatima monitoringa Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji je u 2020. godini vazduh zvanično bio prekomerno zagađen u 15 gradova i aglomeracija.
 
 "Za ocenu vazduha u prethodnoj, 2021. godini, sačekaćemo septembar ove godine, a kakav smo vazduh do sad disali ove godine, zvanično ćemo saznati, pogađate, tek na jesen 2023. godine", naopominju iz BOŠ.
Prema navodima iz saopštenja, Šabac je na neslavnom prvom mestu po zagađenju vazduha, budući da je granična dnevna koncentracija PM10 čestica prekoračena na više mesta u gradu.
 
Na godišnjem nivou, granična dnevna koncentracija PM10 čestica od 50 μg/m3 ne sme se prekoračiti više od 35 puta.
 
Rezultati dobijeni iz građanskih senzora pokazuju visok nivo aerozagađenja širom države, kao i da je godišnja "zaliha" od 35 dana "dozvoljenog" prekomernog zagađenja uveliko potrošena, budući da su uzroci zagađenja u celoj državi veoma slični.
 
Spisak gradova u kojima je bilo preko 100 dana prekomernog zagađenja kompletiraju Knjaževac, Zaječar, Požarevac i Kučevo.
 
Godišnji limit od 35 dana prekomernog zagađenja prevremeno su potrošili i: Leskovac, Gornji Milanovac, Aleksinac, Negotin, Sremska Mitrovica, Kula, Prokuplje, Majdanpek, Prijepolje, Brodarevo, Bosilegrad, Trstenik, Požega, Kruševac, Kovačica, Bela Palanka, Surdulica, Bečej, Senta, Ruma, Aranđelovac, Mladenovc, Kovin, Osečina.
 
Iz BOŠ apeluju da odgovorne institucije i pojedinci odgovorno rade na unapređenju monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji cele države, kako u domenu širenja i održavanja državne mreže, tako i u domenu uspostavljanja sveobuhvatnog lokalnog monitoringa i pravovremene razmene informacija, jer bez merenja ne može biti ni adekvatnih mera za čist vazduh.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: