Brine odziv za vakcinaciju onih koji rade u zdravstvu

Regionalne vesti - Sreda 20.01.2021 - 13:09

Dragoslav Popović, predsednik Udruženja za javno zdravlje, ističe za Danas da su podaci koje vidimo u medijima o slabom odzivu zdravstvenih radnika na pozive za vakcinaciju veoma zabrinjavajući, kako zbog poruke koja se šalje građanima, tako i zbog zaštite zdravlja samih lekara, koji su najizloženiji.

FOTO: Depositphotos FOTO: Depositphotos
– Vidimo da su obuhvati u nekim sredinama jako niski, recimo u Nišu je ispod jedne trećine vakcinisanih zdravstvenih radnika. Za mene je to apsolutno neprihvatljivo, prvo zato što se od zdravstvenih radnika očekuje da imaju vrlo jasan odnos prema vakcinaciji u ovoj situaciji, da daju primer svim građanima i prenose afirmativnu poruku. 
 
Osim toga, zabrinjavajuć je odnos zdravstvenih radnika prema sopstvenom zdravlju, posebno imajući u vidu podatke o lekarima koji su preminuli od posledica kovida 19, naveo je Popović za "Danas".
 
On ističe da je ovo problem koji se tiče gubitka svesti o važnosti prevencije koji smo videli i sa vakcinama protiv gripa, gde je tek odziv bio između 13 i 15 odsto zdravstvenih radnika iako je za njih imunizacija bila obavezna.
 
– Problem je ako zdravstveni radnici ne shvataju da je vakcina jedan od najefikasnijih alata koji mogu da iskoriste da unaprede zdravlje ljudi. Razlog vidim u tome što smo izgubili svest o prevenciji i radimo samo na reakciji na pandemiju i ono što ona donosi, saniramo samo posledice, navodi on dodajući da takav pristup „mora da se promeni“.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: