CRVENI METEO ALARM: Srbija zavejana, sneg pada duže od 24 sata, problemi u pomoravskim selima

Regionalne vesti - Subota 26.01.2019 - 13:01

Zbog obilnih snežnih padavina u skoro svim delovima zemlje na snazi je crveno meteo upozorenje, a saobraćaj je usporen i otežan

Crveni meteo alarm znači da su prognozirane veoma opasne vremenske pojave FOTO: Profimedia Crveni meteo alarm znači da su prognozirane veoma opasne vremenske pojave FOTO: Profimedia
Zbog obilnih snežnih padavina u skoro svim delovima zemlje na snazi je crveno meteo upozorenje, a saobraćaj je usporen i otežan. Vozačima se apeluje da brzinu prilagode vremenskim prilikama, a pešacima oprezno kretanje ulicama zbog smanjene vidljivosti i snežnih nanosa. Vanredna situacija i dalje je na snazi u Ivanjici.
 
Crveni meteo alarm znači da su prognozirane veoma opasne vremenske pojave, koje mogu prouzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.
 
Sneg u većem delu zemlje pada više od 24 sata, a u pojedinim mestima dostigao je visino od 40, pa i do 70 centimetara.
Šef stručnog štaba za čišćenje snega "Puteva Srbije" Zoran Stoisavljević kaže za RTS da su putevi prvog i drugog prioriteta u celoj zemlji prohodni, kao i putevi trećeg prioriteta na kojima i dalje ima malo snega.
 
Prema njegovim rečima, jedini neprohodni put je onaj koji vodi ka Goliji.
 
Angažovano je, kako kaže, 1.200 vozila i mašina, a sneg u celoj zemlji u samo jednoj smeni čisti 2.200 ljudi.
 
U Beogradu je napadao sneg visine oko 40 centimetara. Saobraćaj je otežan uz povremene zastoje, naročito u funkcionisanju javnog prevoza, a pojedine prigradske linije su skraćene.
 
Čiste se pretežno ulice prvog prioriteta, ali neke od prometnih saobraćajnica ovog jutra nisu bile očišćene.
 
Ekipe za čišćenje snega su u četvrtom stepenu angažovanja, a iz nadležnih službi preporučuju da se ne ide privatnim vozilima bez preke potrebe.
 
U planinskim predelima neophodna je oprezna vožnja i zimska oprema.
 
Dopisnik RTS-a javlja da je na putu Kraljevo-Raška, skretanje za Kopaonik prekriveno snegom koji nanosi jak vetar. Upotreba lanaca preporučuje se od Jošaničke banje do ski-centra.
 
 
Problemi u pomoravskim selima
 
U Pomoravlju je od juče palo oko 30 centimetara snega. Svi regionalni putni pravci u Pomoravskom okrugu su prohodni. Snega međutim ima na kolovozima pa je saobraćaj usporen i otežan.
 
Na auto-putu kroz Pomoravlje saobraćaj se odvija nesmetano ali je oprez neophodan jer sneg i dalje pada.
 
Put Paraćin-Zaječar preko Čestobrodice zatvoren je za kamione.
 
Problema je jutros bilo u funkcionisanju autobuskog saobraćaja, pa su mnoge linije iz Jagodine ka crnovrškim selima skraćene. Autobus lokalnog prevoznika je ostao na putu kod sela Dragoševac jer je drvo koje je palo povuklo strujne kablove.
 
Problema je bilo i ka selima Međureč, Rajkinac, Siokovac, Duboka, Lovci.
 
Pripadnici Vojske Srbije spasli su život ženi iz Resavice koja je bez svesti ležala nepomično u snegu u blizini poligona "Pasuljanske livade".
 
Oni su joj pružili prvu pomoć nakon što je pretrpela epileptični napad i izgubila svest, a potom su je prevezli do ambulante u Resavici, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
 
Prestanak padavina očekuje se po podne. Jutarnja temperatura je od minus pet do jedan, dok će se dnevna kretati od minus dva do tri stepena.
 
Građanima se savetuje da očiste sneg ispred svojih zgrada i kuća, ali da ga ne nanose na kolovoz.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: