Deca sa teškom kliničkom slikom leče se u Institutu za majku i dete, koje simptome imaju

Regionalne vesti - Četvrtak 11.03.2021 - 11:04

Sa Instituta za majku i dete kažu da novi sojevi koronavirusa povećavaju broj dece koja obolevaju i da se u toj ustanovi leče deca koja imaju teške oblike bolesti, kao kod odraslih. Naglašavaju da nijedno dete nije bilo na respiratoru, a da se uglavnom sva deca otpuštaju potpuno izlečena.

"Nijedno dete nije bilo na respiratoru" FOTO: Getty Images
Kardiolog sa Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislav Vukomanović, rekao je da se nešto dešava i da ne može da se ne primeti da novi sojevi koronavirusa povećavaju broj dece koja obolevaju.
 
"Imaju povišenu telesnu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. Simptomi koji se umnogome preklapaju i sa gripom i sa koronom, ali je najverovatnije povećan broj dece koja se zaražavaju upravo ovim novim sojem", naveo je Vukomanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
 
Naveo je da je to loša vest i da su deca prenosioci bolesti svojim bakama, dekama i roditeljama, ali da je dobra vest to što u Institutu za majku i dete nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno da njihov broj nije u porastu.
 
Vukomanović je naveo da se, kao i kod odraslih, kod dece sa nekim drugim bolestima javlja teža klinička slika.
 
"Pre svega kod dece sa neurološkim oboljenjima, hematološkim oboljenjima, urođenim srčanim manama, imunodeficijencijama. Znači, teže forme bolesti, ali najteža forma bolesti je multisistemski inflamatorni sindrom, upala svih organa i organskih sistema kod dece. Veoma teška klinička slika", naglasio je Vukomanović.
 
"Nijedno dete nije bilo na respiratoru"
 
Dodao je da je u Institutu za majku i dete dosad lečeno oko 40 dece sa takvo teškom kliničkom slikom koja uglavnom zahteva zbrinjavanje na odeljenjima intenzivne nege, ali i naglasio da nijedno dete nije bilo na respiratoru.
 
"Izlečenje kod te dece je bilo potpuno i praktično su zdrava otpuštena kući i mogu reći da u tom nekom kratkoročnom periodu praćenja nije bilo nekih težih sekvela te veoma opasne forme bolesti izazvane SARS-om", istakao je Vukomanović.
 
Iz KBC "Dr Dragiša Mišović" je u Institut za majku i dete prebačena devojčica stara dve godine. Vukomanović je naveo da je ona imala znake preteće respiratorne insuficijencije i da je zahtevala primenu terapije kiseonikom i antibioticima.
 
"Nekoliko dece se u toku meseca prevede iz bolnice 'Dragiša Mišović' u našu ustanovu. Imamo dežurno kovid odeljenje i kovid intenzivnu negu. Broj te dece nije veliki. Jesu teže forme bolesti koje više podsećaju na simptomatologiju kod odraslih. Manifestuje se, pre svega, teškom upalom pluća. Izlečenje je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom ili nekim težim neurološkim ili drugim oboljenjima", naveo je Vukomanović.
 
"Nije nemoguće navesti decu da nose maske" 
 
Istakao je da je teško, ali nije nemoguće navesti decu da primenjuju preventivne mere i nose maske.
 
"Kod mene u ambulantu dolaze deca koja veoma strpljivo nose masku. Deca sa dve godine ili nešto starija. Mogu se deca veoma lako uputiti i vaspitati. Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji, potrebna je kućna izolacija i ne treba se mešati sa ostalim članovima porodice. Znamo da je karantin 10 dana i to treba poštovati", naglasio je Vukomanović.
 
U Institutu za majku i dete vakcinacija zaposlenih je započela 9. januara. Vladislav Vukomanović je rekao da je vakcinacijom nedvosmisleno postignut kolektivni imunitet u Institutu, što im je pomoglo da nesmetano rade.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: