Đukić: Putin izjavom o Donjeckoj i Luganskoj republici priznao Kosovo

Regionalne vesti - Sreda 27.04.2022 - 12:41

Diplomata Srećko Đukić izjavio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da se samoopredeljenje i nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) temelje na kosovskom presedanu faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova.

FOTO: AP FOTO: AP
Putin je juče na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.
 
„Faktički Putin je izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve šta je Kosovo sa svojim sponzorima za to ucinilo“, rekao je agenciji Beta Srećko Đukić, bivši ambasador u Minsku i član Foruma za međunarodne odnose.
 
Presedan se, kako je naveo, priznaje kao deo međunarodnog prava, a "ovim juče iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosi i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve".
 
"Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu", rekao je Đukić.
 
Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje na istorijskm koloseku nerazumevanja interesa i odnosa velikih, slepo sledeći politiku dve ili tri stolice koja se na kraju pretvorila u "nojevsku" politiku.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: