Glodari upali u vodovod i preneli ZARAZU

Regionalne vesti - Petak 19.04.2019 - 12:26

Nesvakidašnja bolest tularemija u pomoravskom selu Stubal. Niko od pacijenata nije bio, niti je trenutno životno ugrožen, poručuje dr Parezanović

Pojavila se retka bolest FOTO: Free Images Pojavila se retka bolest FOTO: Free Images
U minulih petnaestak dana u pomoravskom selu Stubal nadomak Kraljeva čak 24 meštana obolelo je od tularemije, retke endemske infektivne bolesti koja se na ljude prenosi uglavnom sa glodara, šumskih životinja ili krpelja.
 
Pretpostavlja se da je došlo do upadanja zaraženih glodara u lokalni vodovod koji koristi oko 80 od ukupno 400 domaćinstava u ovom selu. Četiri pacijenta kod kojih je ustanovljena ova bolest zbrinuto je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, dok ostali terapiju primaju ambulantno ili se oporavljaju na kućnom lečenju.
 
- Svi su stabilnog zdravstvenog stanja, imaju zapaljenje grla sa regionalnim limfadenitisom i nemaju temperaturu. Niko od njih niti je bio, niti je trenutno životno ugrožen – kaže dr Milan Parezanović, načelnik ovog Odeljenja kraljevačke bolnice.
 
Stručnjaci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) nakon epidemioloških analiza potvrđuju da se radi o neuobičajenom broju obolelih ljudi sa istim simptomima i kliničkom slikom, što ukazuje da je u pitanju bolest infektivnog tipa. 
 
- Radi o tularemiji, retkoj endemskoj bolesti koja se javlja u određenim područjima. Registrovana je i u Srbiji, ali se sada prvi put pojavila na teritoriji Kraljeva. Bakterija se prenosi glodarima ili šumskim životinjama i ne može da se prenese sa obolelog na zdravog čoveka. Voda je slab medijum, ali može biti pogodan u slučaju da nije dzeinfikovana hlornim preparatima, kao što je najverovatnije slučaj u ovom seoskom vodovodu koji nije sanitarno zaštićen – kaže dr Aleksandar Macan, direktor ZZJZ u Kraljevu.
 
Prema njegovim rečima, ovu bolest karakteriše povišena temperatura i do 40 stepeni, otok limfnih žlezda, ali ona ne daje dramatičnu kliničku sliku.
 
- Nema nikakvog razloga za paniku. Sa primenjenom terapijom streptomicina, garamicina ili ostalih aminoglikozina uspešno se leči – naglašava dr Macan. – Započeli smo asanaciju terena, naše ekipe obavljaju deretizaciju i dezinfekciju objekata u kojima su nastanjeni bolesnici. Pratimo situaciju, preduzete su sve neophodne mere i širenja bolesti neće biti.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: