"Hitno organizovati sastanak u vezi mini-hidroelektrana"

Regionalne vesti - Petak 16.11.2018 - 11:03

Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji.

Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u razumnoj meri FOTO: Pinterest Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u razumnoj meri FOTO: Pinterest
Svi događaji poslednjih dana i meseci naterali su i Evropsku energetsku zajednicu, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, da se oglasi. Kako su saopštili, učešće javnosti sastavni je i neophodni deo procedure procene uticaja na životnu sredinu, koje mora biti osigurano i kasnije dokazano, te da je nepoštovanje ove obaveze osnov da se dobijene dozvole ospore.
 
- Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u razumnoj meri i u skladu s evropskim pravilima, a takođe i uz poštovanje transparentnosti, pravne sigurnosti i uz odgovornost. Suprotstavljanje lokalnog stanovništva izgradnji malih hidroelektrana investitori i vlasti treba da shvate veoma ozbiljno - navode u saopštenju.
 
Spremni su da posreduju u razgovorima suprotstavljenih strana i dodaju da ukoliko postoje značajni negativni efekti (na ljude, biljke, životinje, reke, vazduh, klimu, kulturno nasleđe) mora biti izvršena procena uticaja na životnu sredinu.
 
- Trenutno razmatramo žalbe projekta mini hidroelektrana u Srbiji. Obavezu da sprovedu sve procedure koje se tiču procene uticaja imaju nadležne državne institucije. S obzirom na sistemski problem, Sekretarijat će, u što kraćem roku, organizovati sastanak svih zainteresovanih strana - saopštavaju u EEZ- u.
 
Podsetimo, popularni komičar i voditelj emisije “24 minuta” Zoran Kesić, u svojoj poslednjoj emisiji pozvao je građane da svoje nezadovoljstvo poslednjim događajima u Rakiti kod Babušnice, iskažu i pisanjem mejlova EEZ-u.
 
Početkom prošle nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.
 
Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.
 
Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: