"Imali bi 10 PUTA MANJE UMRLIH DNEVNO da je vakcinisano više od 80 odsto populacije"

Regionalne vesti - Petak 11.02.2022 - 14:14

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je testirano više od 29.000 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 11.121. Od posledica zaraze preminule su 63 osobe. Sve je više pacijenata u bolnicama, a na respiratoru – 181 pacijent.

FOTO: Th FOTO: Th
Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da bismo imali 10 puta manje umrlih dnevno da je vakcinisano više od 80 odsto populacije.
 
S obzirom na to da nas naredne nedelje čeka Sretenje i raspust, doktor Kon ukazuje da su povratnici sa skijanja i drugih događaja vrlo često zarazni i da se mora apelovati na svest, pogotovo roditelja dece.
 
Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, istakao je da se, uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo da omikron soj nije ni mutant ni Frankenštajn, koji će nas sve pobiti.
 
Napomenuo je da su simptomi omikrona daleko blaži nego ranije, ali za vakcinisane. 
 
Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je broj zaraženih i dalje zapanjujući, da je prerano reći da je pandemija gotova i apeluju na vakcinaciju. 
 
 
Adžić Vukićević: Sedamdeset odsto hospitalizovanih nije vakcinisano
 
Oko 70 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano protiv kovida 19, a oni koji su vakcinisani a zarazili su se, stariji su ljudi s hroničnim bolestima i virus su im uglavnom preneli mlađi članovi domaćinstva, izjavila je dr Tatjana Adžić Vukićević, direktorka Kovid bolnice u Batajnici.
 
Doktorka je za Politiku navela da je ova zdravstvena ustanova ranije imala dnevno od 80 do 100 prijema novih pacijenata, a sada ima oko 60.
 
Objasnila je da su to uglavnom teško oboleli pacijenti i u više od 70 odsto slučajeva stariji od 70 godina.
 
"Omikron soj se u 90 odsto slučajeva kod zaraženih osoba zadržava u gornjim partijama respiratornoig sistema i oboleli uglavnom dobro prođu, lečeći se u ambulantama domova zdravlja", rekla je ona.
 
Kada je reč o hospitalizovanima, rekla je da oni u proseku u bolnici provedu osam dana, za razliku od onih koji se zaraze delta sojem i koji u proseku u bolnici leže od 21 do 46 dana.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: