Inspekcija u privatnoj bolnici: Da li je bilo propusta u lečenju dečaka koji je posle operacije preminuo

Regionalne vesti - Nedelja 13.01.2019 - 13:35

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u privatnu bolnicu Atlas, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom operacije dečaku S.A. (14) iz Niša, koji je kasnije preminuo u Unverzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

"Dečak je pola sata po prijemu preminuo" FOTO: Free Images
U Tiršovoj je potvrđeno da je dete u tu zdravstvednu ustanovu primljeno juče, 12. januara, u veoma teškom stanju i da pored svih napora lekara dečaku nije bilo pomoći.
 
"Pokušano je sve u domenu struke, ali je stanje deteta bilo takvo da mu nije bilo pomoći. Dečak je pola sata po prijemu preminuo", kažu u Tiršovoj.
 
U Ministarstvu zdravlja rečeno je Tanjugu da su izdali nalog da se sprovedu sve mere provere rada privatne klinike, a po službenoj dužnosti i stručnog rada Univerzitetske klinike u Tiršovoj.
 
"Inspekcija će izaći na teren da sprovede unutrašnji i spoljni stručni nadzor u bolnici Atlas, kako bi se utvrdilo da li bilo propusta u radu", kažu u Ministarstvu zdravlja.
 
Dečak je u bolnicu Atlas primljen 6. januara, a operisan je dva dana kasnije.
 
Saopštenjem se oglasila i privatna bolnica Atlas u kome kažu da je u njihovu ustanovu primljen dečak (14) iz Niša koji je imao urođeni deformitet kičme, radi hirurške operacije, te da je zbog tog deformiteta došlo do poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.
 
"Pre tri godine dečaku je prestalo srce da radi, reanimiran je, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršala za 125 stepeni, što je dalje remetilo funkciju pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično, jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrti“, navodi se u saopštenju.
 
Dodaju da su pripreme za operaciju trajale dve godine i da su konsultovani spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke, da odlazak u inostranstvo nije bio moguć zbog finansijskih razloga već da je u Beograd pozvan profesor spinalne hirurgije iz Nemačke , usko specijalizovan za kompleksne dečje deformitete.
 
"Hirurški zahvat je urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima. Operacija je trajala 12 sati i protekla je bez ikakvih problema, a postignuti su svi korektivni zahvati. Pogoršanje koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja - iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta koje je pre operacije imalo 26 kilograma"“, navode iz Atlasa.
 
Oni dodaju da su medicinske komplikacije, uključujući i smrtni ishod, na žalost neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme.
 
Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije. Uviđaj sprovodi Uprava kriminalitičke policije.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: