Iz prometa se povlači još 20 tona susama zbog problema sa etilen oksidom

Regionalne vesti - Četvrtak 04.02.2021 - 14:56

Srbija je preko evropskog sistema RASFF o obaveštena o problemu sa etilen oksidom u susamu, aktivirane su poljoprivredna i fitosanitarna ispekcija i sprečen je ulazak 35 tona, a sada se iz prometa povlači oko 20 tona susama, rekao je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Kamioni vraćani sa granice FOTO: Pixabay Kamioni vraćani sa granice FOTO: Pixabay
Milosavljević je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da su svi proizvodi koji uđu u zemlju predmet kontrole i da se rade analize na sve parametre bezbednosti hrane i prisustvo patogena.
 
„Verujem i siguran sam da građani nemaju bojazan da je hrana koja se nađe na rafovima u prodavnicama i pijacama bezbedna“, istakao je Milosavljević.
 
V.d. direktorke Uprave za veterinu Emina Milakara je ukazala da su neki mediji u dva navrata objavili neistine da se u Srbiji jede trulo meso i životinjski otpad i naglasila da kada je reč o bezbednosti hrane, građani nemaju razloga da brinu i da se iz prometa povlači sve što nije u redu, a Uprava za veterinu ne krije ništa.
 
Ona je rekla da 2019. država finansira monitoringe, da je prošle godine ispitan 4.621 uzorak mesa i proizvoda od mesa, da je 399 uzoraka bilo pozitivno na monitoringu hrane životinjskog porekla, a da kod hrane za životinje od više od 190 kontrolisanih uzoraka samo jedan nije bio u redu.
 
Kada je reč o monitoringu zabranjenih supstanci u hrani od 13.642 uzorka, 86 nije bilo u redu.
 
Ona je dodala i da su kamioni vraćani sa granice ako ne ispunjavaju određene parametre.
 
Podsetimo, svojevrsna „uzbuna“ u zemljama EU traje već nekoliko meseci, zbog susama poreklom iz Indije, kontaminiranog nedozvoljenom količinom kancerogenog pesticida – etilen oksida. Još u septembru zabeležene su pojedine serije susamovog semena u kojima je prisustvo ovog pesticida bilo veće čak hiljadu puta od dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.
 
U utorak je Delez Srbija saopštila da je iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke Premia susam seme od 100g, proizvođača Moravka Pro, zbog prisustva etilen oksida u proizvodu.
FoNet, OKRadio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: