Jedna beogradska opština premašila 80 odsto vakcinisanih, pojedini gradovi ispod 30 procenata

Regionalne vesti - Subota 07.08.2021 - 12:25

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da je u Srbiji do sada prvu dozu vakcine protiv kovida primilo 2.865.000 ljudi a drugu dozu oko 2.730.000. U pojedinim beogradskim opštinama vakcinisano je preko 75 odsto građana, ali još ima sredina u kojima je vakcinu primilo manje od 30 odsto.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio
Mihailo Jovanović navodi da je u Srbiji dato ukupno 5.595.000 vakcina protiv kovida.
 
"Jutros smo negde na 50,2 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Podaci pokazuju da je poslednjih nedelja trend da svaki dan imamo između pet i deset hiljada datih vakcina u Srbiji, što prvih, što drugih doza", kaže Jovanović.
 
Ističe da je opština Stari grad u Beogradu jutros prešla 80 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a da još tri beogradske opštine – Savski venac, Vračar i Novi Beograd, imaju preko 75 odsto vakcinisanih.
 
"Kada posmatramo Srbiju, najbolji je Priboj, a iza njega slede Niš, Bosilegrad, Užice i Mali Zvornik, svi sa preko 60 odsto vakcinisanih stanovnika", ističe Jovanović.
 
Navodi da je nekoliko lokalnih samouprava i dalje ispod 30 odsto vakcinisanih. To su Ljig, Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.
 
"Dosta zavisi od lokalne samouprave, od toga kako su organizovani punktovi i koliko ih ima, da li se odlazi u sela i koliko se priča sa građanima. I manje lokalne samouprave, kao što je Priboj, su pokazale da mogu da budu lideri u vakcinaciji", naglašava Jovanović.
 
 
Vakcinisano skoro 20 odsto mladih
 
Mihailo Jovanović kaže da je 60 lokalnih samouprava prešlo 50 odsto vakcinisanih, a među njima su i Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Crna Trava, Pirot, Požarevac...
 
"Vidi se da su u nekim gradovima kampanja i razgovor koji se vodi, pogotovo sa mlađom populacijom, urodili plodom i procenti rastu. Cilj nam je da imamo što veći procenat i odemo daleko iznad 60 odsto", objašnjava Jovanović.
 
Ističe da se povećao i procenat mladih koji su primili vakcinu, pa ih sada u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ima skoro 20 odsto.
 
"Najrevnosnija je grupa od 65 do 74 godine. Tu imamo čak 78 odsto vakcinisanih građana", navodi Jovanović.
 
Kaže da se broj punktova za vakcinaciju nije smanjio i da ih ima blizu 200 širom Srbije. Svi koji se nisu vakcinisali mogu da odu do najbližeg Doma zdravlja, gde su na raspolaganju vakcine četiri proizvođača. Termin se može zakazati preko portala eUprava.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: