Kisić Tepavčević: Ovo je jedan veliki talas epidemije sa manjim ili većim pikovima

Regionalne vesti - Utorak 15.12.2020 - 10:43

Distanca, pranje ruku i nošenje maski – i dalje su ključni za prevenciju širenja koronavirusa i tako će biti sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, rekla je za RTS ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Mere pri ulasku u Srbiju bile su neminovne FOTO: Screenshot Mere pri ulasku u Srbiju bile su neminovne FOTO: Screenshot
Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da od početka imamo samo jedan veliki talas koronavirusa sa manjim ili većim pikovima.
 
Dodala je da je poslednji pik u Sribji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Krizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najviše rezultata.
 
Kako ističe, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom. Poručuje da svaki put kada svessno izbegavamo prostore sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku, kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.
 
Darija Kisić Tepavčević je podsetila i na njenu raniju izjavu da bi svaka porodica trebalo da bude mali krizni štab, ističući da to nije prebacivanje odgovornosti, nego da je potrebno da shvatimo koliko su važne karike u sprečavanju infekcije.
 
"Ako sprečimo da se inficiramo, dajemo ogroman doprinos tome da ostanemo zdravi i da se izborimo s pandemijom", ukazala je.
 
Mere pri ulasku u Srbiju bile su neminovne 
 
Govoreći o predstojećim praznicima, istakla je da je tada obično povećana fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju, i da su zbog toga bile neminovne odluke koje se odnose na ulazak u zemlju.
 
Juče je Krizni štab odlučio da će svaki strani državljanin morati da ima negativan pi-si-ar test pri ulasku u Srbiju, a da će domaći državljani koji ne budu imali pi-si-ar test morati u desetodnevnu izolaciju koju mogu da prekinu ako u međuvremenu urade test i ako on bude negativan.
 
Darija Kisić Tepavčević je rekla da će se to odnositi na vremenski period od 20. decembra do 10. januara, i da će biti isti kriterijum za sve koji dolaze iz inostranstva.
 
Razmatraju se svi aspekti epidemije 
 
Kako je navela, Krizni štab ima redovne sastanke jednom ili dvaput nedeljno, i tada se diskutuje o svim apektima epidemije, porede se efekti mera, šta su uradile druge zemlje i razmatraju se sve opcije.
 
Do petka će ostati na snazi aktuelne mere, što znači da će svi objekti, osim prehbrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumi raditi do 17 časova.
 
Govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zaštite, ministarka je ukazala da epidemija traje već deset meseci i da osoblje u tim ustanovama praktično sve to vreme živi u ustanovama, sa retkim odlascima kući.
 
Napominje da je reč o velikom požrtvovanju i da u velikom broju ustanova nije došlo do prodora virusa.
 
Ipak, u neke ustanove je koronavirus ušao, a podaci o tome redovno se objavljuju na sajtu ministarstva. Darija Kisić Tepavčević je rekla da se u poslednje vreme registruje veći broj slučaeva, ali napominje da su sve ustanove snabdevene antigenskim testovima i da je zbog toga veći broj novootrkivenih slučajeva.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: