Ko je upucao rodu? Za informaciju 10.000

Regionalne vesti - Subota 05.05.2018 - 11:18

Nagrada za informaciju ko je upucao rodu koja je pravila gnezdo na krovu kuće. Pticu gađali iz vazdušne puške 30. aprila

Roda pogođena iz vazdušne puške FOTO: ilustracija Roda pogođena iz vazdušne puške FOTO: ilustracija
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije "Brd lajf" nudi novčanu nagradu od 10.000 dinara za informaciju koja će pomoći da se pronađe osoba koja je iz vazdušne puške pucala na rodu u selu Donje Međurovo kod Niša 30. aprila. 2018. godine.
 
Nju je sa polomljenim krilom u dvorištu svoje kuće pronašao meštanin Međurova koji ju je odmah odveo u Zoo-kutak gde je niško Udruženje za zaštitu životinja "Zoo-planet" preuzelo dalju brigu o njoj.
 
- Urađen joj je klinički pregled i ustanovljeno je da ima otvoren prelom desnog krila i polomljen vrh kljuna, zbog čega je hitno operisana 1. maja. Na rendgenskom snimku je dokazano da se u krilu nalazi dijabola pa je postalo jasno da je roda pogođena iz vazdušne puške. Ugrađene su joj dve šipke i prognoze veretinara su da će se za nekih mesec dana znati da li će ona moći ponovo da poleti - kaže za "Novosti" Dušan Stojanović iz "Zoo-planeta".
 
On dodaje da je to udruženje podnelo krivičnu prijavu protiv N. N. osobe zbog zlostavljanja i mučenja životinja, i da su priložili dokazne materijale koje su imali - rendgenske snimke, izveštaj veterinara i dijabolu. Za ovo delo zakon propisuje zatvorsku kaznu od šest meseci pa do tri godine.
 
Stojanović koji sa svojom ekipom volontera godinama brine o napuštenim i povređenim životinjama kaže da ga je vest o ranjavanju rode zatekla i rastužila s obzirom na to da je roda simbol sreće, radosti i proširenja porodice.
 
- Kod nas postoji verovanje da kada roda počne da gradi gnezdo u blizini ili na krovu kuće da donosi sreću toj porodici. Ova je počela da gradi gnezdo na krovu jedne kuće, a nadležni će dokazati da li je baš to zasmetalo osobi koja je pucala u nju. Naše je da se borimo za nju i da se ona sledeće godine oporavi i vrati svojima, jer su rode ionako ugrožene životinje, a mnoge stradaju prilikom povratka iz Afrike - kaže Stojanović.
 
 
GUBITAK POTOMSTVA
 
ČAK iako se oporavi i ponovo vine u visine, ranjena roda ženka koja je pripadala paru, verovatno će ostati bez potomstva, jer se ona i njen mužjak smenjuju na gnezdu. Njena jaja će najverovatnije odneti vrane ili će se ohladiti, pa će ostati bez mladunčadi, pojašnjavaju stručnjaci.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: