Koliko stranaka toliko platformi: Dijalog o izbornim uslovima počinje za tri nedelje - opozicija konfuzna

Regionalne vesti - Subota 13.02.2021 - 12:25

Međustranački dijalog o izbornim uslovima trebalo bi da počne za tri nedelje, a u ovom trenutku praktično se ne zna nijedan detalj - ni tačan datum početka razgovora, ni format, ni koliko će ljudi i platformi biti na opozicionoj strani stola.

Čeka se odgovor iz Brisela na Dačićev predlog FOTO: Screnshot Čeka se odgovor iz Brisela na Dačićev predlog FOTO: Screnshot
Šef parlamenta Ivica Dačić, koji je predložio da se 1. marta održi video-konferencija između njega i predstavnika Evropskog parlamenta, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, kaže, za "Novosti", da za sada nema nikakvih novosti oko dijaloga:
 
- Dogovor je da tehničke ekipe do 1. marta usklade sve detalje, a posle 1. marta ćemo videti kakva će biti dinamika daljeg rada. Taj termint još nije potvrđen, a inače je predviđen za video-konferenciju između mene kao kopredsednika i četiri kopredsednika Evropskog parlamenta, a takođe će biti prisutan i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister.
 
Dok se čeka odgovor iz Brisela na Dačićev predlog, opozicija pokušava da konsoliduje redove, grupiše se i formuliše zahteve, ali se ovaj proces odvija prilično konfuzno. Za sada je izvesno da će nastupati u bar tri grupe, sa nekoliko različitih platformi.
 
Prema informacijama "Novosti", nakon što je propao sastanak dve veće opozicione grupacije - SSP-PSG-DS i bloka okupljenog oko SDS Borisa Tadića - najverovatnije neće biti novih pokušaja da sednu za sto i razgovaraju.
 
Grupa oko lidera SSP Dragana Đilasa skrojila je predlog platforme, a svoj dokument za pregovore o izbornim uslovima parafirale su i SDS, Nova stranka, DSS, Nova Srbija, Zelena stranka, "1 od 5 miliona" i još nekoliko pokreta.
 
Još je neizvesno da li će se Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka priključiti nekoj od ove dve do sada formulisane platforme ili će imati svoj predlog, s obzirom na njihov čvrst stav da nema saradnje sa strankama koje su učestvovale na izborima, poput PSG. Teško će proći i predlog NS da opoziciju u dijalogu zastupa dvoje ili troje ljudi.
 
Miloš Jovanović, lider DSS, kaže za "Novosti" da ne očekuje da će se veći broj stranaka pridružiti njihovim predlozima, jer je opozicija razdeljena po mnogo čemu i svako će očigledno ići sa svojom platformom:
 
- Kada je reč o zajedničkim pregovaračima opozicije, po mom mišljenju to nije realno niti je poželjno, niti bismo mi to prihvatili. Veliki deo opozicije je razdrobljeni DS, čiju politiku ja ne delim i ne bih voleo da me predstavlja neko u čije ideje niti verujem niti se sa njima slažem. Pogotovo što se kao predstavnici predlažu neke poluvanstranačke ličnosti, poput Bojana Pajtića, koji je bio predsednik DS.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: