Kolone vozila na skopskim pumpama zbog najavljenog poskupljenja goriva

Regionalne vesti - Sreda 01.06.2022 - 12:01

Na benzinskim pumpama u Skoplju danas popodne su počele da se prave kolone vozila kako bi vozači natočili gorivo pre najavljenog povećanja cena, koje će važiti od ponoći.

FOTO: PA FOTO: PA
Na benzinskim pumpama u Skoplju danas popodne su počele da se prave kolone vozila kako bi vozači natočili gorivo pre najavljenog povećanja cena, koje će važiti od ponoći.
 
Redovi su napravljeni nakon što je Regulatorna komisija Severne Makedonije  saopštila da će benzini poskupeti za devet, odnosno 9,5 denara, zavisno od vrste. (po srednjem kursu NBRSM jedan evro je 61,7 denara).
 
Nova cena benzina EUROSUPER 95 je 104 denara za litar, EUROSUPER 98 će koštati 106,5 denara, a EVRODIZEL 95 denara.
 
Iz Regulatorne komisije su objasnili da cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu nisu skuplje od prethodnog obračuna i da  povećanja cena u Severnoj Makedoniji dolazi zbog promene visine akciza i poreza na dodatu vrednost.
 
Porez na dodatu vrednost se sutra vraća sa 10 odsto na 18 odsto, a vlada je odlučila i da se više ne smanjuju akcize u zavisnosti od kretanja cene goriva na svetskim berzama.
 
Smanjenje poreza na gorivo bila je jedna od mera koje je vlada Severne Makedonije donela 12. marta kako smanjila cenovne udare izazvane energetskom krizom i ratom u Ukrajini.
 
OK Radio,Beta

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: