Kon o novom soju korone: To je ista bolest, sa većom transmisijom

Regionalne vesti - Utorak 22.12.2020 - 11:37

Epidemiolog i član Kriznog štaba o novom soju zabeleženom u Evropi.

"Teža klinička slika i novi soj virusa nisu povezani" FOTO: Screenshot
Nova mutacija korona virusa zabrinula je svet, a struka objašnjava da su ovakve pojave normalne kod virusa.
 
Doktor veterinarske medicine dr Milanko Šekler rekao je da korona mutira "dva do tri puta mesečno", a i dr Predrag Kon kazao je da se ova mutacija ogleda isključivo u povećanju transmisije, odnosno "lakšem" zaražavanju.
 
"Teža klinička slika i novi soj virusa nisu povezani, ovo se tiče povećane transmisije, to je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija. Bilo je sitnih mutacija koje su se spojile i mogu da se nazovu novom varijantom virusa. To nije do kraja ispitano, ovo su tek prvi podaci. 
 
Što se tiče težine kliničke slike - i novi soj izaziva sličnu bolest, samo je pitanje broja ljudi, kada imate dosta zaraženih onda je i onih sa težom kliničkom slikom, pa se čini da se virus promenio. Nije se promenio, nego se lakše prenosi. To je sada potvrđeno u Velikoj Britaniji i postavlja se pitanje da li se dešava još negde drugde", rekao je Kon u emisiji "Fokus" na Televiziji B92.
 
Varijacije virusa i mutacije dešavaju se i na drugim virusima, ne samo na koroni.
 
"Varijante su normalna stvar i česte su kod gripa. Pitanje je koliko ta varijanta ima uticaja na imunost? Ta izmena virusa ne znači da oni koji su preležali mogu opet da obole, da li tu ima ukrštenog iminuteta. Dosta toga je nepoznato. Mala je verovatnoća da je to tako velika promena da je to nova bolest. To je ista bolest, a virus to radi da bi opstao", rekao je on.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: