"Kovid će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu"

Regionalne vesti - Petak 01.10.2021 - 11:20

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović izjavio da će na red doći i predškolci kada je reč o razboljevanju od virusa korona.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
"Trenutno se najviše razboljeva uzrast od 20 do 39 godina, nakon toga će virus biti dominantan kod tinejdžera, a posle će se zaraza spustiti i na predškolce", objasnio je dr Petrović, koji je i član Kriznog štaba, prenosi Blic.
 
Poslednji, četvrti talas u kom dominira delta soj, situaciju je potpuno preokrenuo u odnosu na početak pandemije, pa se ispred kovid ambulanti nalaze mahom mladi do 30 ili 40 godina, a vesti svakodnevno stižu iz najvećih kovid centara da su mlađi pacijenti životno ugroženi, priključeni na respirator, a bilo je i nekoliko smrtnih ishoda.
 
"Apsolutno se slažem sa stanovištem doktora Petrovića. Postoje samo dve mogućnosti - ili ćemo se vakcinisati, ili ćemo se inficirati. Pandemija će se završiti tek kada se svi inficiraju. Većina mladih koji nisu vakcinisani zaraziće se u određenom trenutku", pojašnjava za "Blic" epidemiolog i stručnjak za imunizaciju u penziji prim. dr Tomislav Radulović.
 
On kaže i da kako je iskustvo pokazalo te kliničke slike kod mlađih neće većinom biti teške, ali da kao što sada vidimo, tako možemo očekivati i u budućnosti pojavljivanje sporadičnih slučajeva sa težim kliničkim slikama.
 
Zato se stručnjaci slažu - vakcinacija mladih je nepohodna.
 
Pojedine vakcine već su odobrene za uzrast iznad 12 godina i mnogi roditelji i u našoj zemlji već su vakcinisali svoju decu, a direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je ranije ovog mesca da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: