Lista sve duža: Još jedna opština najavila vanrednu situaciju; Počele naplate kazni

Regionalne vesti - Ponedeljak 06.07.2020 - 12:08

Do sada je 11 opština u Srbiji uvelo vanrednu situaciju zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom.

5.000 dinara za nenošenje maske FOTO: EPA 5.000 dinara za nenošenje maske FOTO: EPA
Vanredna situacija znači poštovanje propisanih mera, koje su, između ostalih, ograničenje rada određenih objekata, kao i mera da se u zatvorenom prostoru može okupiti najviše pet ljudi.
 
Vanrednu situaciju najpre je proglasio Novi Pazar, 25. juna.
 
U subotu je doneta odluka Štaba za vanredne situacije, te se njom stavlja se van snage deo Naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara donete nakon donošenja Odluke o proglašenju vanredne situacije, a tiče se organičenja radnog vremena za str radnje-markete.
 
Za sve ostale privredne subjekte, kojim je dozvoljen rad odnosno onima kojima Naredbama Štaba za vanredne situacije rad nije zabranjen i dalje važi ograničenje radnog vremena do 19h.
 
Svim organima, organizacijama kao i drugim pravnim licima koja ističu zastave, naloženo je da za vreme trajanja vanredne situacije i epidemije proglašene usled pojave i širenja bolesti kovid 19 na teritoriji grada Novog Pazara zastave spuste na pola koplja, odnosno jarbola.
 
Vanredna situacija zbog teške situacije proglašena je i u Tutinu.
 
Potom je vanrednu situaciju proglasio i Kragujevac.
 
Vanredna situacija znači poštovanje propisanih mera, koje su, između ostalih, ograničenje rada određenih objekata, kao i mera da se u zatvorenom prostoru može okupiti najviše pet ljudi.
 
Na sajtu Grada Kragujevca je objavljeno da je za nepoštovanje ograničenja radnog vremena predviđena kazna od 60.000 dinara za privredna društva, 10.000 za odgovorno lice u privrednom društvu i 30.000 dinara za preduzetnike.
 
Pre nedelju dana, 29. juna vanredna situacija je zbog širenja koronavirusa proglašena i u Vranju.
 
U četvrtak 2. jula, na preporuku Štaba za vanredne situacije sa vanredne telefonske sednice, predsednik opštine Ivanjica doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju opštine.
 
Nakon što se govorilo i o mogućem zatvaranju glavnog grada, vanredna situacija zvanično je proglašena u petak i u Beogradu. Prethodno su već navedene mere koje će važiti dve nedelje - obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 časa do 6 časova ujutru.
 
Od danas je počela i naplata kazni za nenošenje maski koja iznosi 5.000 dinara.
 
Još dva grada su u petak proglasila vanrednu situaciju - Šabac i Čačak.
 
Gradonačelnik Šapca objavio je da je proglašena vanredna situacija u tom gradu te predložio mere kojih bi trebalo da se pridržavaju građani, koje podrazumevaju ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata i nošenje maski.
 
Nakon proglašene vanredne situacije u Čačku, donete su i odluke o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.
 
I u Arilju je u petak uveče proglašena vanredna situacija zbog širenja zaraze kovida 19.
 
Usled pogoršanja epidemiološke situacije, u Kraljevu je u subotu proglašena vanredna situacija.
 
Odluku je doneo gradonačelnik Predrag Terzić na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada, a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.
 
Na listi mera je i prevencija u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,odlaganje okupljanja u osnovnim,srednjim i visokošlskim ustanovama, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).
 
Kraljevčani će od nedelje morati da nose zaštitne maske u javnom prevozu, a vozila će morati redovno da se provetravaju i dezinfikuju.
 
U nedelju je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović na osnovu predloga Štaba za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u tom gradu.
 
Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata tako da radno vreme može početi najranije u 7 časova a završiti najkasnije do 20.00 časova.
 
Ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje socijalna distanca od najmanje 2 metra.
 
U javnom prevozu (gradski, međugradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković potvrdio je za Tanjug da će danas u gradu biti uvedena vanredna situacija.
 
Grad je pre sedam dana uveo određene mere, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom gradskom i taksi prevozu, zabranjena su okupljanja i porodična slavlja, a od danas neće biti moguće okupljanje više od pet osoba ukoliko nije obezbeđeno dovoljno rastojanje između njih.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: