Mali: O predlozima frilensera iduće godine ;Ukupna pomoć države privredi i građanima od početka pandemije iznosiće čak 700 milijardi dinara

Regionalne vesti - Nedelja 06.12.2020 - 10:52

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je primio zahteve inicijative "," i istakao da će se o njihovim predlozima moći razgovarati tokom naredne godine, kada se bude pripremao novi set Zakona o porezu na dohodak građana.

"Ne želim kroz medije da polemišem sa bilo kim" FOTO: Screenshot
Do tada, kaže ministar, ne želi kroz medije i putem interneta da polemiše sa bilo kim na temu - "da li treba platiti porez".
 
"Poreski zakon se nije menjao godinama i taj zakon je isti za sve. U svakoj savremenoj uređenoj državi porez treba da se plati. Da li je plaćen ili nije, to nije odgovornost Poreske uprave ili države, već onog pojedinca koji ima obavezu da u trenutku kada je nešto zaradio, da deo tog novca iskoristi i za plaćanje poreza", rekao je Mali za Tanjug.
 
Ističe da će se tokom naredne godine predlozi inicijative "Ne uništavajte frilensere" sagledati i da će sa predstavnicima te inicijative o tome razgovarati.
 
"U ovom trenutku molim sve da svoje obaveze izmire na način koji je definisan zakonom", rekao je ministar.
 
Naime, nakon najave o naplati poreza firlenserima počelo je prikupljanje peticije u okviru inicijative "Ne uništavajte frilensere", jer su pojedini frilenseri tvrdili da će im naplatom poreza biti oduzeto i do 80 odsto prihoda.
 
Zahteve su predali Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, a predložili su da država zakonski reguliše status frilensera i da odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora.
 
Ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida19, uključujući i novi paket mera koji se planira za nekoliko dana, iznosiće čak 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra, izjavio je  ministar finansija Siniša Mali.
 
To je oko 12,7 odsto našeg Bruto domaćeg proizvoda i malo je zemalja na svetu koje su sprovele ovako jake i snažne mere, rekao je Mali u intervjuu za "Novosti".
 
Mali povodom odluke da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara za oko 1,7 miliona penzionera, kao i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i renta kar agencijama, objašnjava odakle novac za dve dodatne mere.
 
"Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku, a mere koje donosimo usmerene su prema onima kojima je pomoć najpotrebnija".
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: