Ministarstvo prosvete bira koje će korumpirane direktore da smenjuje

Regionalne vesti - Utorak 09.10.2018 - 10:19

Zbog toga što preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu direktora osnovnih i srednjih škola, kako kažu u Ministarstvu prosvete, u praksi "nisu uvek crno-bele", u ovom MInistarstvu će birati i vagati ko će od korumpiranih direktora biti smenjen. Na spisku Agencije se nalaze i direktori iz Niša, Pirota, Leskovca, Prokuplja i Bujanovca.

Pravda će biti selektivna? FOTO: Shutterstock Pravda će biti selektivna? FOTO: Shutterstock
Iako se “na spisku” Agencije za borbu protiv korupcije koja predlaže smenu direktora Ministarstvu, najčešće nalaze oni koji su zapošljavali svoju bližu i dalju rodbinu, pravda će po svemu sudeći biti selektivna, jer u Ministarstvu kažu da "ne mora da znači da će svi oni biti smenjeni". Naime, navode da će svaki slučaj da proveravaju pojedinačno.
 
Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa propisima, daje preporuke Ministarstvu prosvete. Međutim, situacija na terenu nije uvek tako „crno-bela“. Primera radi, preporuka Agencije može da bude da neki nastavnik ne može da bude imenovan, samo zato što je u rodbinskoj vezi sa direktorom. Ipak, šta raditi kada je taj nastavnik bolji od ostalih kandidata ili kada je jedini kandidat? Da li bi trebalo zabraniti tom nastavniku da se bavi svojim poslom i kazniti ga samo zato što je u rodbinskoj vezi sa nekim u školi? - pojašnjavaju u Ministarstvu prosvete.
 
Zasada nije poznato i kada će Ministarstvo izaći sa odlukama o smenama, ali je potvrđeno da se već razmatraju sve preporuke Agencije.
 
Inače, kako su Južne vesti već pisale, još 2016. godine je Agencija za borbu protiv korupcije tražila smenu 36 direktora u Srbiji zbog nepotizma, a među njima se našla i nekolicina sa juga Srbije. Neki su u međuvremenu podneli ostavke ili im je istekao mandat, ali su se pojavili i novi korumpirani direktori, pa je prošle godine Agencija predložila da se smeni direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Žitkovcu Zoran Ivanović, jer je u ovoj školi zaposlio brata, ali i člana Školskog odbora.
 
Na spisku Agencije našao se i direktor OŠ "Georgi Dimitrov" Metodi Čipev, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke, ali i zeta u ovoj ustanovi. Agencija je ranije predložila i smenu direktora OŠ "Vuk Karadžić" iz Leskovca Nenada Ivanovića, jer je zaposlio svog sestrića kao profesora muzičkog.
 
Međutim, ni u Školskoj upravi Niš ne otkrivaju imena direktora koji bi mogli da budu smenjeni, a u Ministarstvu navode da će “javnost uskoro biti obaveštena” koji direktori škola su kršili zakon, na koji način i ko će od njih ostati bez fotelje.
 
Podsetimo, ministar Mladen Šarčević je nedavno najavio da će po novom zakonu direktori škola koji krše zakon biti smenjeni, na osnovu odluka Agencije za borbu protiv korupcije.
 
Međutim, iako Agencija preporučuju i smenu dekana, među kojima je i nekoliko niških, o čemu su Južne vesti već pisale, ministar je rekao da su oni još "zaštićeni", jer za njihovu smenu treba da se naprave "precizniji alati".
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Pp
09.10.2018. , 21:07
A sta se desava sa direktorom koji je zaposlio sina za blagajnika i pored dva bolja kandidata?I silnu rodbinu oko njega ?Haos je u skoli u Prijepolju!Medjuljudski odnosi poljuljani,atmosfera dovedena do usijanja...