Mleko za sada neće poskupeti, proizvođači: U gubitku smo

Regionalne vesti - Ponedeljak 15.11.2021 - 12:11

Mleko u Srbiji za sada nije poskupelo, ali je neophodno da se pregovora sa otkupljivačima, jer subvencije države nisu dovoljne, poručio je danas predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa DŽigurski.

FOTO: EPA FOTO: EPA
On je rekao za TV Prva da su proizvođači daleko od ekstra profita.
 
"Bilo bi najbolje da ono što je za genetsko unapređenje, ode na životinju, a ne da pokriva naše gubitke. Država je uradila sve kada je u pitanju podsticanje, ali to nije dovoljno", rekao je Džigurski.
 
On je naveo da proizvođači rade sa velikim gubicima i da je svaka ulazna stvar poskupela, između 20 i 50 odsto i dodao da je mleko 2016. godine bilo 42 dinara, dok je danas 36 dinara.
 
Goran Đaković iz Ministarstva poljoprivrede poručio je da je država dala subvencije za mleko koje je za 40 odsto veće, te da je za ovu godinu opredeljeno 27 milijardi dinara za subvencije za stočarstvo.
 
"Ako tako gledamo, mleko je za nas poskupelo. Dali smo i 20.000 subvencije za telad, a za sledeću godinu za stočarstvo ćemo odvojiti već 32 milijarde dinara", rekao je Đaković.
 
On je naglasio da ne vidi razloga se da se diže panika oko cene, kao i da država podstiče poljoprivrednike da proizvode i dobiju mleko po pristojnoj ceni.
 
Broker Branislav Jorgić rekao je da su inputi za proizvodnju stočne hrane i mleka porasli, što kaže, povećava troškove samih proizvođača.
 
"Mislim da su bitni i trendovi, i u budućnosti cena prehrambenih proizvoda će rasti ili u najmanju ruku neće padati", istakao je Jorgić.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: