Na paradi u Nišu 4.000 vojnika i prvi put – veterani

Regionalne vesti - Nedelja 21.04.2019 - 12:24

Poučeni martovskim pogromom više nikome ne verujemo slepo i nikada nismo bez svog rešenja i odgovora na nasilje koje Kfor ne bi suzbio. – Neka svi koji se smeju prođu istu obuku kao ja, oni će se nasmejati a vojska dobiti osposobljenu rezervu

Uoči Dana Vojske Srbije 23. aprila FOTO: D. Ristić/OK Radio Uoči Dana Vojske Srbije 23. aprila FOTO: D. Ristić/OK Radio
Zahvaljujući podršci vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića mogli smo puno da uradimo na poboljšanju položaja pripadnika Vojske i ministarstva. Povećanje plata i dnevnica, posebno povećanje za pripadnike Specijalne brigade, posebno povećanje za civilna lica s najnižim primanjima, povećanje nadoknada za vojnike na dobrovoljnom služenju, povećanje nadoknada za gimnazijalce i kadete, kompletno zanavljanje čizama i uniformi za profesionalni sastav, povećanje kalorijske vrednosti obroka u Vojsci, poboljšanje uslova u gimnaziji i akademiji, bolja snabdevenost lekovima i sanitetskim materijalom u svim našim zdravstvenim ustanovama, povećanje broja dodeljenih stanova, 29 novih sredstava je uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, što je nezabeleženo do sada. Nezadovoljan sam brzinom smanjivanja procedura i birokratije, tražim poboljšanje fizičke spremnosti, kao i jačanje obuke i posebno rezerve.
 
Ovako ministar odbrane Aleksandar Vulin u razgovoru za „Politiku”, uoči Dana VS 23. aprila, analizira šta je urađeno u minulih godinu dana i šta bi se još moglo uraditi u njegovom resoru.
 
U Nišu će se 10. maja održati vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Koliko vojnika i kakva borbena tehnika će biti angažovani za ovu priliku, da li će biti predstavljen neki novi sistem naoružanja? 
 
Oko 4.000 pripadnika Vojske i policije će biti u ešelonima. Prvi put će marširati i naši veterani i naši kadeti. Prikazaćemo ono čime trenutno raspolažemo i ono što je u našem naoružanju.
 
Na osnovu podataka kojima raspolažete, kako procenjujete bezbednost Srba na Kosmetu, da li verujete Kforu da će ih, u slučaju potrebe, zaštiti? 
 
Kada s druge strane imate neosuđene teroriste onda je jedino predvidljivo da će učiniti sve da ne dođu na sud, pa makar izazvali incidente ili otvorene sukobe. Kfor je jedina legitimna snaga na KiM. Kfor ima naše poštovanje i saradnju. Verujemo Kforu i poštujemo odredbe Vojno-tehničkog sporazuma i Rezolucije 1244, ali poučeni martovskim pogromom više nikome ne verujemo slepo i nikada nismo bez svog rešenja i odgovora na nasilje koje Kfor ne bi bilo suzbio.
 
Događaji iz vremena NATO agresije se obeležavaju kao nikada do sada. Međutim, da li će biti nešto učinjeno po pitanju statusa učesnika tog rata na osnovu koga bi, bar oni koji su zdravstveno ili socijalno ugroženi, mogli da ostvare neka prava, odnosno da im se sistemski pomogne kao veteranima?
 
Do 2012. nije se smelo ni izgovoriti NATO agresija, govorilo se akcija, operacija, kampanja. Dok Vučić nije postao ministar odbrane, plašili su se šta će da kažu ambasadori i izaslanici, kao da Srbija ima čega da se stidi. Nema vojske ako nema samopoštovanje i ako budućim oficirima ne pokaže kako se poštuju oni koji su zemlju branili. To su hteli da nam unište. Zato se sada dostojanstveno i ponosno obeležava godišnjica NATO agresije, kako i zaslužuju i naši ratnici i svi pobijeni. Ministarstvo rada završava zakon o pravima ratnih veterana iz svih ratova. Mi vodimo računa o porodicama naših poginulih pripadnika u okviru zakonskih rešenja. Kada zapošljavamo prednost uvek imaju članovi porodica naših poginulih ali i živih pripadnika. Lično tražim da mi se pokaže da nema zainteresovanih članova porodica naših pripadnika za neko mesto pre nego što krenemo dalje.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: